25 november was het precies 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd. Waar staan we 40 jaar na de onafhankelijkheid? In Het Rijksmuseum is momenteel uitgebreid aandacht voor deze vraag.

Onafhankelijkheid

Op 25 november 1975 werd Suriname officieel onafhankelijk van Nederland. Dit ging niet zonder slag of stoot, er ging een lange periode met zware strijd van dekolonisatie aan vooraf. Dit kwam onder meer door de enorme verdeeldheid onder Creolen, Javanen en Hindoestanen in Suriname. Ook na de onafhankelijkheid bleven er spanningen, er volgde een militaire staatsgreep en de Decembermoorden.

Anton de Kom

Eén van de grote strijders tegen het Nederlands Kolonialisme in Suriname was Anton de Kom (1898-1945). In 2006 werd op het Anton de Komplein in de Bijlmer in Amsterdam een beeld onthuld van de vrijheidsstrijder. De onthulling bracht zeer veel controverse met zich mee, mensen waren het niet eens met het feit dat het standbeeld ontkleed was en gemaakt door een witte Nederlander. Momenteel staat de houten mal van het standbeeld pontificaal in het Atrium van Het Rijksmuseum. Hiermee probeert het museum het publiek uit te dagen om zich af te vragen of de controverse rondom dit beeld kenmerkend is voor de relatie tussen Nederland en Suriname en hoe de verhoudingen tussen de landen nu liggen.

Suriname in Nederland

In samenwerking met Het Historisch Nieuwsblad hield het Rijksmuseum een enquête onder meer dan 400 (Nederlands-Surinaamse) respondenten waarin verschillende vragen rondom Suriname aan de orde kwamen. Deze enquête werd in 2000 ook al afgenomen, toen was de uitkomst vernietigend. Men bleek weinig hoop te hebben op een goede toekomst voor Suriname. Nu blijken de Nederlandse Surinamers veel optimistischer, vooral de jonge generatie gelooft in een betere toekomst.

Suriname in Het Rijkmuseum

Het Rijksmuseum gaat de komende jaren meer aandacht besteden aan de gezamenlijke geschiedenis van Suriname en Nederland. Er wordt een grotere collectie tentoongesteld die betrekking heeft op het koloniaal en slavernij verleden van Suriname. Daarnaast is er sinds kort een multimedia tour over de collectie en zal er bij elke tentoonstelling die over het gezamenlijk verleden gaat een klankbordgroep opgericht worden. Deze beoordeelt of er juist omgegaan wordt met de geschiedenis.

De sculptuur van Anton de Kom

is momenteel te zien in Het Rijkmuseum in Amsterdam.

Deel dit artikel