Minister Bussemaker trekt ruim 18 miljoen euro extra uit voor het cultuurbeleid. Ze is het eens met de Raad voor Cultuur, die vindt dat er na een periode van bezuinigingen weer meer geld in de sector gestoken moet worden. Als gevolg hiervan kunnen het Tropenmuseum en Metropole Orkest blijven bestaan.

De subsidies

In de begroting heeft Bussemaker ruimte om één extra orkest te subsidiëren; een symfonieorkest met aanbod van pop en jazz. Dit komt erop neer dat het Metropole Orkest voorlopig nog niet op eigen benen hoeft te staan, zoals in eerdere plannen de bedoeling was. Ook trekt ze geld uit voor rijksmusea, met als gevolg dat het Tropenmuseum open kan blijven.  

Ruimte voor Cultuur

In de brief ‘Ruimte voor Cultuur’ die Bussemaker aan de Tweede Kamer stuurt, schrijft ze dat ze ook meer middelen aan festivals wil besteden, omdat die een grote rol kunnen spelen bij de verbreding en vergroting van het publiek. Ook wordt er extra geld uitgetrokken voor het ontwikkelen van talenten in de podiumkunsten en de film, en voor de ontwikkeling van jonge talenten.

Deel dit artikel