Laat je inspireren door leuke weetjes over zes kunstwerken en duik nog dieper in de wereld van kunst. Hoe meer je ziet, hoe meer je geniet! 

Jardin artikel.jpg
Jean Dubuffet - Jardin d'émail (1974). Kröller-Müller Museum
Jardin artikel.jpg

Jardin d’émail - Jean Dubuffet

Dit is de kunstmatige ‘tuin’ van Jean Dubuffet. Wist je dat hij inspiratie haalde uit het ongewone, spontane en chaotische wat je bijvoorbeeld ook in tekeningen van kinderen ziet? 
Het kunstwerk is speciaal voor de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum ontworpen. Het contrast tussen het stralende wit met de grillige zwarte lijnen en de natuurlijke omgeving is heel groot. Eenmaal binnen in deze kunsttuin waan je je als bezoeker in een andere wereld.
 
Jardin d’émail is te zien in de beeldentuin van het Kröller-Müller museum. 
 
Meer zien en meer genieten? 
Kijk hier naar een aflevering over kunstenaar Jean Dubuffet.

Kijk Man en Kunst over Jean Dubuffet

Leer meer over de kleur wit in de kunst. 

Of geniet van bijpassende muziek bij de ‘Jardin d’email’. Het NPO Radio 4-programma De Klassieken vroeg haar luisteraars om suggesties en muziektips bij dit werk. Beluister de suggesties in de Spotifylijst in onderstaand artikel.

kiss artikel.jpg
Anya Janssen - The Kiss (2021). Museum MORE
kiss artikel.jpg

The Kiss  - Anya Janssen

Doet dit schilderij je ergens aan denken? Dat kan. Kunstenares Anya Janssen liet zich in 2021 inspireren door De kus van Gustav Klimt. Dit schilderij veroorzaakte in 1908 een schandaal. ‘Pervers en pornografisch!’ werd erover gezegd. Met nieuwe hoofdpersonen en een graffiti-achtige achtergrond maakt Anya de liefde tussen twee mensen weer helemaal van nu.
 
Het kunstwerk The Kiss maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Anya Janssen. Het is tot en met 30 oktober te zien in Museum MORE.

Meer zien en meer genieten? 
Er is genoeg te vinden bij AVROTROS over De kus en Museum MORE.
 
Lees hier bijvoorbeeld over 'de kus' in kunst:

Of over de kleur geel in kunstwerken:

Speciaal voor het programma Nu te Zien! bezocht museumdirecteur Marc de Beyer de tentoonstelling 'Het leven als spektakel' in Museum MORE. 

Sluierhoed artikel.jpg
Paula Modersohn-Becker - Zelfportret met hoed en sluier (1906). Kunstmuseum Den Haag
Sluierhoed artikel.jpg

Zelfportret met hoed en sluier - Paula Modersohn-Becker 

Dit lijkt een portret van een gewone vrouw. Maar dat is het niet. Paula Modersohn-Becker schilderde zichzelf rond 1906 op een belangrijk moment. Ze twijfelde tussen twee levens. Als vrije kunstenaar in het bruisende Parijs, of als als moeder en echtgenoot in een rustig Duits dorpje. Ze koos het laatste. Is ze blij met die keuze? Als je goed kijkt, zie je het in haar blik. 
 
Zelfportret met hoed en sluier is te zien in Kunstmuseum in Den Haag.
 
Meer zien en meer genieten? 
Museumdirecteur Axel Rüger bezocht voor het programma Nu te Zien! de tentoonstelling over deze bijzondere vrouw die maar 31 jaar oud werd.

Kijk Nu te Zien! over Modersohn-Becker

Of bekijk de aflevering die Lucas De Man maakte voor Man en Kunst over Paula Modersohn-Becker.

Kijk Man en Kunst over Modersohn-Becker

Zeepbel artikel.jpg
Michaël Sweerts - Jongenshoofdje (1655-1661). Groninger Museum
Zeepbel artikel.jpg

Jongenshoofdje - Michaël Sweerts

Eeuwenlang was dit alleen een portret van een jongetje gemaakt in 1655-1661. Tijdens de restauratie, in 1963, kwam er ineens een witte vlek tevoorschijn. Zo ontdekten we dus dat het jongetje ergens naar keek. Kijk zelf nog eens goed. Zie jij wat het is? Het is een zeepbel! Dat werd vaker gebruikt in die tijd. Als symbool voor het feit dat iets zomaar - pats - voorbij kan zijn.

Jongenshoofdje van Michaël Sweerts is te zien in het Groninger Museum. 

Meer zien en meer genieten? 
Michaël Sweerts leefde in de Gouden Eeuw. In die tijd werden de vreemdste stoffen gebruikt om pigment te verkrijgen, zoals mest, urine en botten van dieren. In het programma Het Geheim van de Meester laat Charlotte Caspers zien hoe zij verf volgens 16e en 17e eeuwse receptuur maakt.

In het werk van Michaël Sweerts wordt gebruik gemaakt van symboliek. In kunst wordt dit al decennia lang gedaan. In de programma’s van AVROTROS komt het ook regelmatig aan bod. Kijk hier hoe meesterschilder Gaugin symbolen gebruikte in zijn werken.

In de Close-Up documentaire over Frida Kahlo wordt met behulp van brieven die zij schreef de symboliek die haar kunst bevat onthult.

Ook wereldster Beyoncé gebruikt symboliek, zoals in de foto waarop ze poseert met haar pasgeboren tweeling. De sluier wordt in veel beeltenissen gebruikt en ook de bloemenkrans achter haar verwijst naar de ‘Madonna’ in de kunst.

Bovendien straalt Beyoncé's gezicht de kenmerkende kalmte uit. Het werk zou vooral doen denken aan de kunstschilder Boticelli, maar wordt ook vergeleken met werk van bijvoorbeeld Jan van Eyck en Frida Kahlo.  

Lamrabat artikel.jpg
X-Rated#1, 2017 © Mous Lamrabat / Loft Art Gallery 
Lamrabat artikel.jpg

XRated#1 - Mous Lamrabat

De figuur op deze foto XRated #1 van de Marokkaans-Belgische fotograaf Mous Lamrabat heeft geen gezicht of enige waarneembare uitdrukking, maar de pose straalt een krachtig zelfvertrouwen uit. Wat zie je er zelf in? 

In de kunstwerken van de fotograaf versmelten verschillende werelden. Hij combineert de oosterse en westerse cultuur door middel van humor en esthetiek. Op deze manier vertelt hij verhalen over racisme, religie en vrouwenrechten. Zijn foto's zijn kleurrijk, speels en licht provocerend.

De tentoonstelling Blessings from Mousganistan is tot en met 16 oktober te zien in FOAM Fotografiemuseum.

Wil je meer zien en genieten van fotografie? 
Kijk dan bijvoorbeeld naar een Close-Up documentaire over fotograaf Perry Ogden. Zijn iconische foto's leidden tot unieke fotoreportages. Hij was goed op de hoogte van de straatcultuur van zijn jeugd en was een van de eerste modefotografen die niet-modellen in zijn fotografie gebruikte.

Kijk Close Up over Perry Ogden

kaugommeisje artikel.jpg
Ineke Kaagman - Kauwgommeisje. Museum Arnhem
kaugommeisje artikel.jpg

Kauwgommeisje - Ineke Kaagman

Dit beeld van Ineke Kaagman zit helemaal onder de kauwgom. En het bijzondere is dat je het er zelf op mag plakken! Door de kauwgom verandert haar gevlekte uiterlijk continu: de verse is roze en de wat oudere is grijs geworden door de stof in de lucht. Bezoekers worden door het opplakken van de kauwgom actief bij het kunstwerk betrokken en kunnen bij terugkerend museumbezoek de verandering daarvan volgen. 

Het beeld is zo groot als een kleuter, het is een meisje met een jurkje aan en een masker op. Dit zorgt ervoor dat ze altijd haar vorm behoudt (ondanks alle kauwgom). Het geeft haar een eigen karakter en inhoud. En ze kan zich er stiekem een beetje achter verschuilen.

Kauwgommeisje vind je in de beeldentuin van Museum Arnhem.

Meer zien en genieten? 
Speciaal voor Nu te Zien! reisde Suzanne Swarts af naar Museum Arnhem om het vernieuwde museum, de tuin én het uitzicht te bewonderen.

Deel dit artikel