Jeroen Krabbé reisde in het spoor van de beroemde kunstenaars Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Paul Gauguin. Kun je niet genoeg krijgen van alle bijzondere ontdekkingen, adembenemende plekken en prachtige inkijkjes in het leven van deze schilders? Heb je een van de series gemist of ben je groot fan van een van kunstenaars in het bijzonder? Bekijk de series nog eens terug en duik opnieuw in de wereld van Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Paul Gauguin.

Krabbe-zoekt-van-goh-door-Michel-Schnater.jpg
Krabbé zoekt Van Gogh. Foto: Michel Schnater
Krabbe-zoekt-van-goh-door-Michel-Schnater.jpg

Krabbé zoekt Vincent van Gogh

Vincent van Gogh is wereldwijd een fenomeen. Zijn schilderijen brengen op veilingen vele miljoenen op en in de musea waar zijn werk hangt, is het altijd druk! Het is nauwelijks te geloven dat de schilder van de befaamde zonnebloemen en de intense zelfportretten een groot deel van zijn leven onder treurige omstandigheden doorbracht. Wie was de mens achter het fenomeen?

Gefascineerd door die vraag probeert Jeroen Krabbé zo dicht mogelijk bij Van Gogh te komen. Hij reist langs plekken waar de schilder woonde en werkte, van moeizame beginjaren in Nederland tot het tragische einde in Auvers-sur-Oise.

Onderweg ontmoet hij mensen die een bijzondere link hebben met Van Gogh. Verder zien we in elke aflevering een kunstenaar, die in korte tijd een schilderij maakt, dat is geïnspireerd op Vincents leven en werk.

Bekijk alle afleveringen van Krabbé zoekt Van Gogh

Krabbe-zoekt-Picasso.jpg
Krabbé zoekt Picasso
Krabbe-zoekt-Picasso.jpg

Krabbé zoekt Pablo Picasso

Het roerige en turbulente liefdesleven van Pablo Picasso drukte een grote stempel op zijn carrière. Een nieuwe liefde luidde een nieuwe periode in qua stijl en kleurgebruik. Wat was de weerslag van de vele vrouwen in zijn leven op de veranderingen in zijn werk?

Jeroen Krabbé volgt het spoor van Picasso en zijn vrouwen door Frankrijk, Spanje en Italië en bezoekt steden en streken als Malaga, Parijs, de Franse Riviera, Normandië, Madrid, Barcelona en Rome.

Krabbé vertelt over zijn fascinatie voor de verwevenheid tussen Picasso’s kunst en persoonlijke leven. Want al is het werk van Picasso vrij abstract, in zijn schilderijen zijn zeker persoonlijke verhalen te herkennen over zijn vrouwen (liefdesverklaringen bijvoorbeeld), verlies, politiek en geweld.

Bekijk alle afleveringen van Krabbé zoekt Picasso

Krabbe-zoekt-Gauguin.jpg
Krabbé zoekt Gauguin
Krabbe-zoekt-Gauguin.jpg

Krabbé zoekt Paul Gauguin

Paul Gauguin, een van de grootste schilders van de negentiende en twintigste eeuw, was het onderwerp van de derde serie. Gauguins meesterwerken worden voor honderden miljoenen euro’s verkocht, maar achter dit beeld gaat een dramatisch levensverhaal schuil.

Gauguin voelde zich een wilde en was op zoek naar zijn paradijs. Hij reisde daarvoor naar onder andere Peru, Parijs, Bretagne, Martinique, Hiva Oa en Tahiti en liet zijn vrouw en kinderen achter. Zo schrijft hij in zijn brief naar Vincent van Gogh in 1890: ‘Ik moet vasthouden aan het volgen van mijn weg, alleen, een bestaan leiden zonder familie, als een paria. Daarom lijkt de eenzaamheid in de bossen me in de toekomst een nieuw en bijna gedroomd paradijs te zijn. De wilde zal terugkeren naar de wildernis.’

Krabbé treedt in Gauguins voetsporen en probeert op deze plekken te ontdekken waarom Gauguin zo ver moest reizen om zo’n bijzondere schilder te worden. In Arles komt deze serie samen met ‘Krabbé zoekt Van Gogh’, de plaats waar Gauguin twee maanden samen met Van Gogh werkte; een hoogtepunt in de schilderkunst, maar een dieptepunt hun relatie.

BEKIJK ALLE AFLEVERINGEN VAN KRABBÉ ZOEKT GAUGUIN

Deel dit artikel