Zeven bekende Nederlanders stappen in de wereld van misdaad, moord en intriges en schrijven een literaire thriller. Nieuw programma: De pennen zijn geslepen!

V.l.n.r. Gerda Havertong, Steven Pont, Tinkebell, Kees Moeliker, Willem Bisseling, Saskia Noort, Monic Hendrickx, Hans Ubbink, Arnold Karskens, Paul Sebes.

Tot op het bot gefileerd

Onder leiding van Saskia Noort, Paul Sebes en Willem Bisseling stappen zeven bekende Nederlanders in de wereld van misdaad, moord en intriges. Ze bezoeken crime scenes, onderzoeken sporen van een misdrijf, raken verwikkeld in achtervolgingen en komen alles te weten over moordwapens en lijken. Daarnaast kruipen ze in de huid van slachtoffer en dader en worden zelf ook tot op het bot gefileerd.

Literaire competitie

Dit alles ondergaan de kandidaten om tot het schrijven van een literaire thriller te komen in de eerste literaire competitie op televisie: De Pennen zijn geslepen. Onder leiding van literair agenten Paul Sebes en Willem Bisseling en bestsellerauteur Saskia Noort ontdekken ze alle aspecten van het schrijversvak en ondervinden ze ieder aspect van een thriller aan den lijve. Wie van deze zeven kandidaten weet al deze ervaringen het beste om te zetten in woorden en mag uiteindelijk een echt boek uitbrengen? De Pennen zijn geslepen is vanaf donderdag 27 oktober te zien op NPO 2 bij AVROTROS.

Hulp van Saskia Noort

Monic Hendrickx (actrice), Gerda Havertong (theatermaker), Arnold Karskens (oorlogsjournalist), Hans Ubbink (modeontwerper), Steven Pont (ontwikkelingspsycholoog), Tinkebell (kunstenares) en Kees Moeliker (bioloog en directeur Natuurhistorisch Museum in Rotterdam) zijn de kandidaten, die ieder voor zich een dosis gezonde schrijversambitie bezitten. Samen betrekken zij een prachtige villa waar ze in volledige rust aan hun schrijfopdrachten kunnen werken. Tijdens het schrijfproces kunnen zij rekenen op de literaire tips en handvatten van literair agenten Paul Sebes en Willem Bisseling. Samen vertegenwoordigen en begeleiden zij al meer dan 35 jaar manuscripten van nieuwe en gevestigde auteurs uit Nederland maar ook uit het buitenland, zoals Stephen King, Donna Tartt en David Sedaris. Daarnaast laten zij zich inspireren door Nederlands bekendste thrillerauteur, Saskia Noort. Met meer dan 2,7 miljoen verkochte boeken op haar naam wordt zij geroemd om haar vertelkunst en haar gave de tijdgeest zeer goed te verbeelden.

Publiekswedstrijd

Bij het tv-programma De Pennen zijn geslepen lanceert AVROTROS een publieke schrijfwedstrijd waaraan iedereen kan meedoen. Deelnemers worden opgeroepen om een eerste alinea van een spannend verhaal in te sturen. Tien geselecteerde kandidaten mogen hun alinea afschrijven tot een korte thriller en worden vervolgens beoordeeld door de jury. De winnaar van de wedstrijd gaat een geheel verzorgde 'masterclass schrijven' van literair agenten Sebes & Bisseling volgen in Spanje. En het verhaal van de winnaar wordt gepubliceerd op Hebban.nl, de grootste lezerssite van Nederland! De wedstrijd gaat op 10 oktober van start.

De Pennen zijn geslepen, vanaf donderdag 27 oktober om 20.25 uur op NPO 2 bij AVROTROS

Deel dit artikel