Dikke lijnen, dunne lijnen, veel weglaten en veel wit. Modeontwerper Jenske Sypkens Smit sloeg in het Opium Atelier aan het tekenen als onderzoeksfase voor haar nieuwe kledingcollectie. 

Jenske heeft Mode gestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en liep stage bij A.F.Vandevorst in Antwerpen. Met de serie tekeningen die ze in het Opium Atelier maakte onderzocht ze hoe je houdingen kunt vertalen naar minimale beelden. Jenske: ‘Ik zoek de grens op tussen uitdrukking van de houding en de abstractie daarvan. Dit doe ik door te spelen met lijndiktes en strakke vormen. Ik hoop de kijker uit te dagen langer te kijken om zo meer te ontdekken dan wat hij op het eerste gezicht ziet.’ 

Modeontwerper aan het tekenen

Opium Atelier

Elke week ontvangt het radioprogramma Opium een kunstenaar in het Opium Atelier, een pipowagen aan de vijver van het AVROTROS-gebouw in Hilversum, die vijf dagen de tijd krijgt om tot een werk te komen of te experimenteren. Er is dagelijks contact met de kunstenaar in de uitzending en aan het eind van de week haalt presentator Annemieke Bosman de kunstenaar op uit het atelier en wordt het voltooide werk gepresenteerd in de uitzending. 

Opium is elke werkdag tussen 22:30 - 00:00 uur te horen op NPO Radio 4

blockquote
Tekenen is een vorm van gedachten uiten, zonder dat je aan het begin van je eerste lijnen hoeft te weten waar je uitkomt.
Jenske Sypkens Smit

 Luister naar de ervaringen van Jenske Sypkens Smit in het Opium Atelier. 

Jenske Sypkens Smit

Lijnenspel onderzocht

Haar eyeopener tijdens de week in het Opium Atelier: bepaalde tekeningen worden interessanter door een lijn toe te voegen. ‘Het is niet alleen maar de kunst van het weglaten. Ook de kunst van het precies weer goed terugzetten van een bepaalde lijn.’ Door het samenspel van dikkere en dunnere lijnen stuurt Jenske de kijker. Dat komt terug in haar collectie. De lijnen in haar tekeningen geven aan waar ze in een kledingstuk een accent kan leggen, bijvoorbeeld op de zijkant van een mouw.

Wil je ook werken in het Opium Atelier? Mail dan naar [email protected]

Deel dit artikel