Paleis het Loo sluit niet uit dat het meer roofkunst in bezit heeft. Dat laat het paleis weten na een eerste onderzoek naar het bezit van zes serviesdelen uit de collectie van de joodse Herbert M. Guttman.

Vorige week bleek dat het mogelijk om roofkunst gaat. Het servies zou van de joodse familie Guttman zijn geweest en in april 1934 onder dwang van de nazi’s zijn geveild. Artiaz, een Amsterdams onderzoeksbureau, ging na waar de roofkunst daarna is beland. Aan de hand van een oude veilinggids wist Artiaz de serviesdelen op te sporen.

Musea

Zes serviesdelen die in de gids staan, bevinden zich tegenwoordig in Paleis Het Loo en zes andere in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Daarnaast hebben ook het Rijksmuseum in Amsterdam, het Historisch Museum in Deventer en het Streekmuseum in Tiel elk een bord in hun collectie.

Willem V

Om precies te zijn gaat het om een zogeheten Meissen-servies (het is gemaakt in de Duitse porseleinstad Meissen), dat deel uitmaakte van een 435-delig servies dat stadhouder Willem V rond 1774 cadeau kreeg van de VOC. Hoeveel het servies waard is, is nog niet helemaal duidelijk, maar volgens onderzoeker Arthur Brand van Artiaz zou het om tien- tot honderdduizenden euro’s kunnen gaan.

Meer roofkunst

Het herkomstonderzoek naar het servies is inmiddels gestart, maar gaat nog wel even duren. Ondertussen sluit het paleis niet uit dat in zijn collectie van ruim 160.000 stukken meer voorwerpen zitten die van dubieuze herkomst zijn. Als er inderdaad (meer) roofkunst opduikt, zal Het Loo zeer serieus met eventuele claims omgaan, aldus het museum.

Deel dit artikel