Tot en met 5 oktober 2015 toont Museum Het Valkhof in Nijmegen een bont gezelschap knappe heren. Jong en oud, naakt en gekleed, vroom en uitdagend; iedereen laat zich van zijn beste kant zien.

Mannelijke schoonheid

In de kunst wordt veelal vrouwelijke schoonheid benadrukt. Desalniettemin zijn er kunstenaars die oog voor hadden voor de mannelijke schoonheid.

Lust voor het oog

Museum Het Valkhof dook in haar eigen collectie en selecteerde vijfendertig knappe mannen. Zij geven een beeld van mannelijke schoonheid in de kunst van de 16de tot 20ste eeuw. Niet alleen een lust voor het oog, maar ook kunsthistorisch gezien interessant.

Van keurig naar naakt

Tot ver in de negentiende eeuw positioneert men zijn mannen voornamelijk keurig. Naakten zijn enkel in studieschetsen te zien. Hierin ligt de nadruk duidelijk op de anatomie van het lijf. De poses zijn elegant, maar de gezichten zijn nauwelijks te zien. Met het verstrijken van de jaren worden ook de poses in portretten minder stijf en gaan er soms - oehlala! - knoopjes van het overhemd open. In de 20ste eeuw worden mannen zelfs volledig naakt afgebeeld.

De mooie man - de 35 mooiste mannen uit de collectie, met onder andere werk van David Hockney en Jan van Vucht Tijssen, is tot en met 5 oktober 2015 te zien in Museum Het Valkhof in Nijmegen.

Deel dit artikel