Bewoners van de Javastraat in Amsterdam mogen zich 24 mei 2014 een dag lang museumdirecteur noemen. Collectiestukken van diverse musea, waaronder van het Tropenmuseum en Foam, worden getoond bij de bewoners thuis. Bezoekers worden ontvangen door de 'museumdirecteur voor één dag' en een museummedewerker. In een presentatie vertellen zij samen over de objecten die rechtstreeks uit het museumdepot komen en aansluiten op de interesse en verzameling van de bewoner.

Deelnemende musea zijn, naast het Tropenmuseum en Foam, de Hortus Botanicus Amsterdam, het Multatuli Huis, het Scheepvaartmuseum en ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam). De zes musea zijn na een Meet&Match gekoppeld aan de geïnteresseerde bewoners van de Javastraat. Samen met een museummedewerker kiezen de bewoners passende collectiestukken uit.

Museumstraat Rotterdam

De eerste editie van Museumstraat Rotterdam is ontstaan uit een samenwerking van vijf Rotterdamse musea en de bewoners in vier Rotterdamse straten. In iedere straat werd een looproute uitgezet langs woonhuizen die, voor één dag, hun deuren openzetten. Om te onderzoeken of dit concept ook in Amsterdam haalbaar is, organiseren studenten van de minor Cultureel Ondernemen van de Reinwardt Academie uit Amsterdam Oost zaterdag 24 mei 2014 van 12:00 tot 17:00 uur de Museumstraat in de Javastraat.

Deel dit artikel