Tijdens de Nationale Museumweek presenteert Lucas De Man de mooiste verhalen bij de mooiste kunst. In vijf afleveringen van Man en Kunst - 18-22 april - vertelt hij prachtige verhalen die schuilgaan achter vijf iconische kunstwerken die je gezien móet hebben en die de afgelopen weken door kijkers zijn ingezonden in de online museumweekgalerij. Vervolgens gaat NPO Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp samen met luisteraars van De Klassieken op zoek naar passende klassieke muziekstukken, voor de mooiste klassieke muziek bij de mooiste kunst!

Wie was Sientje, de motor achter Panorama Mesdag? En hoe kon een schilderij van een alledaagse stier zo bekend worden? Tijdens de Nationale Museumweek gaat Lucas De Man in het programma Man en Kunst op zoek naar het geheim achter vijf iconische kunstwerken. Uitgangspunt hiervoor zijn de persoonlijke verhalen van museumbezoekers.

De vijf iconische kunstwerken die tijdens de Nationale Museumweek van 18-22 april om 22:50 uur op NPO 2 aan bod komen, zijn geworden:

- Panorama Mesdag, 1881

- The Beanery van Edward Kienholz, 1965

- De Stier van Paulus Potter, 1647

- De Denker van Rodin, 1881

- Zelfportret met bontkraag van Charley Toorop, 1940

De Klassieken

Vanaf maandag 18 april gaat NPO Radio 4-presentor Ab Nieuwdorp samen met luisteraars van De Klassieken op zoek naar passende klassieke muziekstukken bij deze vijf meesterwerken. Deze muziek is online terug te luisteren in een spotifylijst op bovenstaande pagina's per kunstwerk én in de musea De Mesdag Collectie Den Haag (Panorama Mesdag), Stedelijk Museum Amsterdam (The Beanery), Mauritshuis Den Haag (De Stier), Singer Museum Laren (De Denker) en More - Museum voor modern realisme (Zelfportret met bontkraag) waar het werk in het echt te bewonderen is.

Museumweekgalerij

De afgelopen weken heeft u massaal mooie persoonlijke verhalen bij bijzondere kunstwerken ingezonden. Deze verhalen vormden het uitgangspunt voor het programma Man en Kunst. Onze online museumverhalencollectie blijft groeien en insturen kan nog steeds. Beschrijf kort uw verhaal of herinnering aan uw dierbare museumkunstwerk en deel het met ons via het uploadformulier.

> BEKIJK DE INZENDINGEN IN DE MUSEUMWEEKGALERIJ

Man en Kunst | 18-22 april 2016 | 22:50 uur | NPO 2 

Deel dit artikel