Op 13 augustus 2020 valt de nieuwe MUZE op de mat. Het kunstmagazine staat vol ideeën voor een inspirerend museumbezoek, achtergrondverhalen over tentoonstellingen en de mooiste verhalen over kunstwerken en hun kunstenaars. In dit artikel lichten we alvast een klein tipje van de sluier op.

Ben je niet tevreden met een tipje, maar wil je de hele sluier? Vraag dan direct een gratis MUZE aan. In deze editie lees je het complete achtergrondverhaal over onder andere deze vijf tentoonstellingen!

1. John Constable in Teylers Museum

Maak kennis met Constables genie! Teylers Museum brengt voor het eerst ooit een overzichtstentoonstelling van het werk van de Engelse grootmeester naar Nederland. Felle regenbuien boven zee, zonnestralen uit een onstuimige wolkenlucht en glooiende groene heuvels met bomen die ritselen in de wind. 

MUZE-tipt-1280-John-Constable-Studie-van-een-boot-die-een-sluis-passeert.jpg
John Constable - Studie van een boot die een sluis passeert (ca. 1823)
MUZE-tipt-1280-John-Constable-Studie-van-een-boot-die-een-sluis-passeert.jpg

2. A.R Penck in Kunstmuseum Den Haag

Met schilderijen die spatten van de energie groeide A.R Penck uit tot een van de belangrijkste naoorlogse Duitse schilders. Wat zegt de beeldtaal van Penck over de afkeer van culturele en politieke systemen? Dit komt allemaal aan het licht in een bijzondere tentoonstelling met bijna tweehonderd werken, waaronder zelden getoonde tekeningen en schilderijen met een bijtende boodschap. 

MUZE-tipt-1280-A.R-Penck-Golf.jpg
A.R Penck - Golf (1990)
MUZE-tipt-1280-A.R-Penck-Golf.jpg

3. Realisme nu in Stedelijk Museum Schiedam

In de 19de eeuw zorgde het begrip realisme voor een revolutie. Realistische schilders keken om zich heen en zetten dát op het doek. Die soms wel rauwe werkelijkheid was ‘te waar’ en dus niet ‘mooi’. Hoe zit dat zo’n 150 jaar later? 'Realisme nu' in het Stedelijk Museum Schiedam geeft een update met Nederlandse schilderkunst vanaf het jaar 2000.

MUZE-tipt-1280-Erik-Suidman-Collega-van-zelfportretten.jpg
Erik Suidman - Collage van zelfportretten
MUZE-tipt-1280-Erik-Suidman-Collega-van-zelfportretten.jpg

In het programma ‘Nu te zien!’ verlaten museumdirecteuren hun eigen museum om bijzondere, tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken door het hele land. Bekijk nu alles over 'Realisme nu' in de onderstaande aflevering met Cathelijne Broers van de Hermitage Amsterdam.

    
4. Schilders van Licht in Singer Laren

Van zinderende zomerse landschappen tot het knetterende nachtleven van Parijs en werken van Claude Monet tot Jan Sluijters. Singer Laren neemt je mee op een ontdekkingsreis langs kunstenaars die rond 1900 het licht op een nieuwe manier zagen.

MUZE-tipt-1280-Claude-Monet-Kanaal-in-Zaandam.jpg
Claude Monet - Kanaal in Zaandam (1871)
MUZE-tipt-1280-Claude-Monet-Kanaal-in-Zaandam.jpg

5. This is my church in Museum Vrijthof

Hij staat bekend om zijn foto’s van mensenmassa’s, vuurwerk en bezoekers die opgaan in de muziek van dj’s als Tiësto, Martin Garrix en Armin van Buuren. Al 25 jaar fotografeert Rutger Geerling de dancescene overal ter wereld. Deze tentoonstelling is een rondreis langs zijn oeuvre. 'This is my Church' is de eerste museale tentoonstelling over electronic dance music ooit! Een ervaring dus. 

MUZE-tipt-1280-Rutger-Geerling-Avicii.jpg
Rutger Geerling - Avicii (2016)
MUZE-tipt-1280-Rutger-Geerling-Avicii.jpg

Kom meer te weten over een tentoonstelling tijdens een lezing

MUZE geeft je meer kijk op kunst. Daarom organiseren we lezingen exclusief voor onze leden. Elke editie krijg jij de kans om je in te schrijven voor een uniek kijkje achter de schermen van een tentoonstelling. In september organiseren wij lezingen in het Singer Laren, Teylers Museum, Stedelijk museum Schiedam en Museum Flehite. Wil je er een bijwonen? Dat kan! Meld je aan als kunst lid, ontvang MUZE vier keer per jaar en geniet van alle evenementen die speciaal voor jou worden georganiseerd.

Meld je nu aan 

Deel dit artikel