We raken met zijn allen flink bedreven in kunst en cultuur online beleven. Het online museum bestaat. En dat veel mensen vanuit hun woonkamer op zoek zijn naar culturele prikkels is een feit. Musea en andere culturele instellingen worden daardoor in ongekend tempo creatiever en ingenieuzer met het online inzichtelijk maken van hun schatten. In dit artikel tipt kunstmagazine MUZE je de meest opvallende dingen die je kunt beleven, bekijken of zelf doen op het gebied van kunst en cultuur.  

Oog in oog met Gustav Klimt

Het Beethovenfries is een 34 meter lange wandschildering, gemaakt door Klimt en zo’n twintig kunstenaars als ode aan Beethoven. Als eerste museum in Europa presenteert het Van Abbemuseum een perfecte weergave van het beroemde Beethovenfries van Gustav Klimt. Kunstenaar Bas van Beek schept een wereld waarin beeldende kunst, muziek, dans, ontwerp en verhalen samen een prachtige ervaring vormen. 

Gustav Klimt - Beethovenfries - (MeisterDrucke-680778).jpeg
Gustav Klimt - Beethovenfries detail - Olieverf op doek - 1902 - Wenen
Gustav Klimt - Beethovenfries - (MeisterDrucke-680778).jpeg

Doe de online tour

Maak het zelf: van wayangpoppen en poi ballen tot Chinese knipkunst

Het Tropenmuseum is een schatkist aan resultaten van menselijke creativiteit. Voor de doeners onder ons heeft het museum daarom een fantastische pagina ingericht. Hier vind je instructies voor het volgen van originele wereld activiteiten. Kom in beweging met een Poi bal, oefen je weefpatronen of experimenteer met knipkunst.

Collectie_RV-02-736_Knipkunst haan.jpeg
Chinese knipkunst - Haan - Collectie Tropenmuseum
Collectie_RV-02-736_Knipkunst haan.jpeg

Ontdek de wereld activiteiten

De kunstwerken van Piet Mondriaan online

In Villa Mondriaan worden veel vroege werken van Mondriaan tentoongesteld. Deze werken laten zien hoe de kunstenaar zich ontwikkelde van een ambachtelijke schilder naar de kunstenaar die wij kennen, die experimenteerde met kleur en vorm. Dankzij Villa Mondriaan ontdek je zijn mooiste vroege werken nu online. 

AAPiet-Mondriaan-Boerenvrouw-met-koe-1898-99-tekening-ingewassen-met-inkt-collectie-museum-Freriks-Winterswijk..jpg
Piet Mondriaan - Boerenvrouw met koe - 1898-99 - Tekening met inkt
AAPiet-Mondriaan-Boerenvrouw-met-koe-1898-99-tekening-ingewassen-met-inkt-collectie-museum-Freriks-Winterswijk..jpg

Bekijk alle werken

PETCAST: Een podcast over de relatie tussen mens en dier

In een eerder artikel tipten we de tentoonstelling 'We Are Animals', die op je staat te wachten zodra de deuren van de Kunsthal in Rotterdam weer opengaan. PETCAST is de podcast van Kunsthal Rotterdam bij deze tentoonstelling. Podcastmaker Dide Vonk gaat op pad om experts aan de tand te voelen over de relatie tussen mensen en dieren. Bijvoorbeeld: hoe fabels en mythen zijn ontstaan, waarom mensen dieren schattig vinden en nog veel meer. Daarnaast hoor je woordkunstenaar Ivan Words iedere aflevering een gedicht maken en voordragen. 

'A afbeelding petcast.jpg
Petcast - Kunsthal Rotterdam
'A afbeelding petcast.jpg

Beluister de podcast

Museumkaart ontdekt

Wanneer de langverwachte dag aanbreekt dat alle museumdeuren weer opengaan, kan je natuurlijk direct op pad met je museumkaart. Je hoeft niet te wachten met bedenken wat je wil gaan bekijken. Op de site van Museumkaart vind je een mooie mini-documentairereeks neem je kijkjes in allerlei musea die je met je Museumkaart kunt ontdekken.

'Afbeelding Museumkaart Ontdekt.png
Museumkaart ontdekt
'Afbeelding Museumkaart Ontdekt.png

Bekijk de video’s

Creëer meer kijk op kunst met MUZE

MUZE is het ledenmagazine van AVROTROS speciaal voor kunstliefhebbers en het grootste kunstmagazine van Nederland. Iedere editie staat boordevol interessante tentoonstellingen, exposities en de mooiste kunstprogramma's op radio en televisie. Samen met unieke kijkjes achter de schermen bij AVROTROS, biedt dit magazine je vier keer per jaar een fantastisch overzicht van het mooiste kunst- en cultuuraanbod in ons land. Bovendien bevat iedere editie van MUZE bijzondere aanbiedingen en evenementen die we exclusief voor onze kunstleden organiseren. 

MUZE Cover_klein.png
Kunstmagazine Muze - AVROTROS - Editie 1 - 2021
MUZE Cover_klein.png

Maak nu gratis kennis met MUZE MAGAZINE

Oerol - Het Imaginaire Eiland

Oerol bestaat in 2021 al 40 jaar. Een mijlpaal die we niet met zijn allen op het eiland kunnen vieren. Voor Oerol is dit een mooi moment om goed stil te staan bij de waarde, omvang en impact van het festival. En jij kan daar aan meedoen! Je ziet, leest en hoort de eerste editie van Oerol XTR, een online verlengde van het festival, het hele jaar door. Met talentvolle makers, artiesten en partners aan het woord. 

'auke_2_3.jpeg
Oerol - Deel van decor 2017 - Terschelling - Auke Zeldenrust
'auke_2_3.jpeg

Ga het online avontuur aan

Deel dit artikel