Donderdag 18 december is de finale van Maestro! Welke kandidaat gaat er met de titel en gouden baton vandoor: Carlo Boszhard of Spike? Lees vast meer over de muziek uit de achtste aflevering en beluister de Spotifylijst.

Na een spannende en emotionele halve finale moest Marlies Dekkers helaas de bok verlaten. De twee getalenteerde heren Carlo Boszhard en Spike zullen nu in de finale tegenover elkaar staan en strijden om de titel Maestro 2014. Ze dirigeren allebei een werk met een koor; Land of Hope and Glory van Edward Elgars en Anvil Chorus uit de opera Il Trovatore van Verdi. Daarnaast kunnen we de kunsten van Carlo en Spike vergelijken in de Grande Finale: wie dirigeert de Vijfde Symfonie van Beethoven als beste? Als afsluiting van dit geweldige seizoen zullen alle afgevallen kandidaten samen met de winnaar een dirigeer-estafette houden, op de vrolijke en snelle klanken van de Radetzkymars van Strauss.

Beluister de originele uitvoeringen van de muziek uit de achtste aflevering:Of beluister de muziek online.

De muziekwerken toegelicht:

Spike en Carlo Boszhard: De Vijfde Symfonie van Ludwig van Beethoven

Er zullen maar weinig mensen zijn die de Vijfde Symfonie van Beethoven niet kennen: het is één van de populairste, bekendste en meest gespeelde composities uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Beethoven schreef het werk tussen 1804 en 1808 in Wenen, waarna de première plaatsvond op 22 december 1808. De reputatie van het werk groeide al snel tot grote hoogte, en het duurde niet lang voordat de Duitse auteur, componist en dirigent E.T.A. Hoffmann ‘de Vijfde’ tot een van de belangrijkste werken uit haar tijd bestempelde. Het eerste thema van het werk, de vier noten kort-kort-kort-lang, kan worden omgezet in morsecode: kort-kort-kort-lang is de letter V (het Romeinse cijfer 5), en was tijdens de Tweede Wereldoorlog codetaal voor ‘de overwinning’. Veel uitzendingen van de BBC tijdens de oorlog begonnen dan ook met het motief van Beethovens vijfde symfonie.

Bekijk de uitvoering van de Vijfde Symfonie van Beethoven door Lenette van Dongen en Tanja Jess in het eerste seizoen van Maestro in 2012.

Spike: Pomp and Circumstance March : Nr. 1 - Land of Hope and Glory van Edward Elgars

Land of Hope and Glory, Mother of the Free, How shall we extol thee, who are born of thee? Dit Brits patriottistische lied uit 1902 bestaat uit de teksten van Arthur Christopher Benson en de muziek van Edward Elgars eerste mars Pomp and Circumstance. Het lied werd voor het eerst op plaat gezongen door de Britse zangeres Clara Butt, maar werd pas echt bekend door de versie van Vera Lynn. Lange tijd was Land of Hope and Glory het partijlied van de Britse Conservative Party. Eens per jaar, tijdens de Londense Last Night of the Proms, wordt het strijdlied gespeeld en luidkeels meegezongen door het publiek.

Carlo Boszhard: Anvil Chorus uit Il Trovatore van Giuseppe Verdi

De opera Il Trovatore van Verdi is gebaseerd op de tragedie El Trovador van Gutièrrez en werd voor het eerst gespeeld in 1853. Het verhaal is vrij ingewikkeld en onlogisch, wat te wijten is aan het feit dat de schrijver van het libretto, Cammarano, op jonge leeftijd overleed en moest worden overgenomen door iemand anders. The Anvil Chorus, de eerste scene van de tweede akte, gaat over het zingen van Spaanse zigeuners in het holst van de nacht. Ze werken op hun aambeelden (Anvil), zingen over hun harde werk, dansen met vrouwen en drinken goede wijn.

Alle kandidaten: Radetzkymars van Johann Strauss sr.

Deze wereldberoemde mars van Johann Strauss sr. werd geschreven ter ere van veldmaarschalk Josef Radetzky. Toen Radetzky op 82-jarige leeftijd de Slag bij Custoza won, marcheerden zijn soldaten terug naar Wenen en zongen het Tinerl-lied. Toen Strauss dit hoorde verwerkte hij het marstempo en de passie van de soldaten in een mars, die uitgroeide tot de bekende Radetzkymars. De Wiener Philharmoniker sluiten traditioneel hun nieuwjaarsconcert af met de Radetzkymars, en ook de Maastrichtse André Rieu speelt geen concert zonder de Radetzkymars. Hierbij is het gebruikelijk dat het publiek tijdens het rondo de maat mee klapt.

Bekijk en beluister de Radetzkymars tijdens de dirigeer-estafette in de finale van het eerste seizoen van Maestro.

Maestro Masterclass

Bent u geïnspireerd geraakt door de muziek en wilt u zelf ook leren dirigeren? Volg dan de Maestro Masterclass!

Maestro, van 30 oktober tot en met 18 december iedere donderdagavond om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO1.

Deel dit artikel