Donderdag 30 oktober was de eerste aflevering van het tweede seizoen van Maestro. Beluister de muziek en kijk de uitvoeringen terug!

De eerste aflevering stond volledig in het teken van de vuurdoop! De kandidaten werden zonder enige vorm van coaching op de bok gezet en kregen pas vlak voordat ze voor het eerst voor het orkest stonden hun baton, partituur en een opname van het stuk.

Bekijk de eerste aflevering nu terug!

Masterclass Dirigeren

Naast de afleveringen van Maestro op televisie, is er ook een online serie: de Maestro Masterclass Dirigeren. In de Masterclass worden drie onbekende Nederlanders meegenomen in het fenomeen dirigeren. Onder begeleiding van Maestro-coach Micha Hamel gaan de drie enthousiaste muziekliefhebbers aan de slag met de partituur van het stuk Danse Macabre van Saint-Saëns. De eerste aflevering van de Masterclass staat nu online en is te zien op de website van Maestro.

Luister in de Spotifylijst de muziek die de aspirant-dirigenten deze week moesten beheersen:

De muziekwerken toegelicht:

Smetana: De Moldau

Má Vlast (mijn vaderland) is een cyclus van zes symfonische gedichten, geschreven door de Tsjechische componist Smetana. Elk gedicht beschrijft een aantal aspecten van het landschap, de geschiedenis of sagen en legenden van Bohemen. Het tweede symfonische gedicht heeft Vltava: de Moldau, een tocht door het Boheemse land langs de rivier. Aan het begin beschrijft de muziek het geborrel van twee kleine bronnen, die overvloeien in het begin van de rivier. Terwijl de rivier het bos instroomt, worden de jachthoorns geïmiteerd. Al snel verandert de muziek in een polka, met als climax de stroming door Praag.

Offenbach: Can Can

De can can is een erotische dans die in de 19e eeuw in Frankrijk populair werd. De Franse componist en cellist Jacques Offenbach was dol op theater en dans en absurde ongepastheid. Hij verwerkte de cancanmuziek in zijn compositie ‘Orphée aux enfers’, waarin de goden op de Olympus de erotische dans dansen. Het Franse theater vond het werk vrij ondeugend; tegenwoordig is het één van de bekendste dansen, te herkennen aan de dames met lange rokken die hun benen in de lucht schoppen.

Tsjaikovski: Zwanenmeer

Het Zwanenmeer is een ballet van twee Russische choreografen Petipa en Ivanov, op de muziek van componist Tsjaikovski. Het ballet werd geschreven op verzoek van het Keizerlijk Theater in Moskou. Tsjaikovski werd gevraagd de muziek te componeren. Hij deed er een jaar over en in 1876 werd het Zwanenmeer voltooid. Het verhaal gaat over Prins Siegried, die op zijn verjaardagsfeest aan het hof door zijn ouders wordt gedwongen uit de aanwezige meisjes een bruid te kiezen. Hij rent weg en komt in het bos een jonge vrouw tegen, in een jurk met zwanenveren.

Danse Macabre - Saint-Saëns

De meeste mensen kennen dit nummer uit het spookslot in de Efteling. Het werd gecomponeerd door de Franse componist Camille Saint-Saëns en ging in 1875 in première. Het stuk is gebaseerd op een gedicht van Henri Cazalis. 'Danse Macabre' staat voor 'dodendans'; vandaar het gebruik van de xylofoon, een instrument dat de indruk wekt alsof de muziek wordt uitgevoerd op menselijke schedels. De muziek begint met twaalf middernachtelijke klokslagen, waarna de Dood de gestorvenen uit hun graven wekt. De doden beginnen met elkaar te dansen, tot ze door de wind worden opgejaagd: het is bijna zonsopkomst, ze moeten terug naar hun graf. De muziek wordt steeds voller, donkerder en emotioneler, tot de kleine afscheidsmelodie op het eind.

Sjostakovitsj: Second Walz

Sjostakovitsj was een muzikaal wonderkind. Op zijn 16e speelde hij al in filmhuizen en theaters, om zijn familie te onderhouden. Op 19-jarige leeftijd was de première van zijn eerste symfonie. De tweede wals, uit de Suite voor variété-orkest, is onderdeel van een reeks korte composities van de Russische componist. De suite bestaat uit acht dansen: Mars, Dans nr. 1, Dans nr. 2, Kleine polka, Lyrische wals, Wals nr. 1, Wals nr. 2 en de Finale. De tweede wals is in Nederland voornamelijk bekend geworden door de uitvoeringen van André Rieu.

Khachaturian: Sabeldans

Khachaturian was een Armeense componist die opviel door melodiek en kleurrijke orkestratie. Hij heeft zijn Armeense achtergrond veelvuldig in zijn composities verwerkt, waardoor het soms op volksmuziek en folklore lijkt. De sabeldans is een onderdeel uit het ballet Gayane, gecomponeerd in 1942. In deze dans dansen de strijders om hun omgang met de zwaarden te laten zien. Het is uitgegroeid tot een populair stuk en is gebruikt in populaire covers door popartiesten.

Mozart: Symfonie nr. 40

Deze symfonie, voltooid in 1788, is geschreven voor een fluit, twee hobo’s, twee klarinetten, twee fagotten, twee hoorns en strijkers en bestaat uit vier delen. Het werk werd uiteenlopend ontvangen: Schumann zag het als Griekse lichtheid en genade, Tovey vond het eerder een opera. Tegenwoordig wordt de symfonie gezien als tragisch en intens emotioneel.

Rossini: Wilhelm Tell Ouverture

Deze opera bestaat uit vier bedrijven, gecomponeerd door de Italiaanse Gioacchino Rossini. Het is gebaseerd op het toneelstuk Wilhelm Tell van Friedrich Schillers, een werk dat is gebaseerd op de legende van Willem Tell. De eerste opvoering vond plaats in 1829. Het was de laatste opera die Rossini schreef. De gehele opera duurt zo’n vier uur.

Het Klassieke Hart van Lucille Werner

Eén van de acht deelnemers, Lucille Werner, geeft deze week bij De Klassieken op NPO Radio 4 een kijkje in haar Klassieke Hart. Elke dag om 10.30 vertelt ze over een klassiek werk dat dicht bij haar hart ligt. Lees alvast de muziekkeuzes van Lucille.

Maestro, van 30 oktober tot en met 18 december iedere donderdagavond om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO1.

Deel dit artikel