Een blind date met een kunstwerk, unboxing van schatten uit het depot, de Eye Film Player en kleurplaten van kunstenaars. Ook dit jaar is de Nationale Museumweek (19-25 april 2021) volledig digitaal en daarom hebben de Nederlandse musea massaal de leukste online initiatieven bedacht. Wij tippen zes culturele activiteiten voor thuis. 

1. Unboxing van opgeborgen schatten - TextielMuseum

Op zaterdag 24 april kun je tussen 14:00-15:00 uur digitaal het depot van het TextielMuseum induiken. Collectiebeheerder Rosalie neemt je dan mee tijdens een interactieve rondleiding. En heb vooraf je oog laten vallen op een specifiek werk uit de collectie van het TextielMuseum? Stuur je favoriete werk in vóór 23 april in en Rosalie zal de top 3 ingestuurde werken uit het depot live 'unboxen'. Deze unboxing is ook via de social media kanalen van het museum te volgen. 

Meld je aan bij TextielMuseum

2. Blind date met een kunstwerk - Kröller-Müller Museum

'Een aantal kunstwerken is het helemaal beu. Dat gehaaste gegluur. Ze willen méér: een eerlijke kans om te kijken of het klikt. Ze willen een blind date, met jou en je familie!' In de Nationale Museumweek van 19 t/m 25 april kun je bij het Kröller-Müller Museum gratis een blind date met een kunstwerk regelen. Je ontvangt een envelop met opdrachten en leert het kunstwerk zo beter kennen. 

Vraag een blind date aan

Museumweek-2021-krollermuller.jpg
Bron: Kröller-Müller Museum
 Kröller-Müller Museum: Blind date met een kunstwerk
Museumweek-2021-krollermuller.jpg

3. Kleurplaten van kunstenaars - Museum Arnhem 

Speciaal voor Museum Arnhem hebben zes kunstenaars een kleurplaat ontworpen. Het is heel simpel: Download de PDF, printen en het tekenplezier kan beginnen! 

Bekijk de kleurplaten

Museumweek-2021-Museum-Arnhem.jpg
Bron: Museum Arnhem
Bas Kosters' kleurplaat voor Museum Arnhem - ‘2020 Worst day’
Museumweek-2021-Museum-Arnhem.jpg

4. Een kijkje in de schatkamer - Beeld en Geluid

Jacques, Ruud en Kees, de collectievrijwilligers van Beeld en Geluid, vertellen je op 20 en 22 april allerlei weetjes over vijf bijzondere historische objecten tijdens een livestream vanuit het depot in Den Haag. Een van de objecten is de uit de WOII bekende codeermachine Enigma.

Meld je aan bij Beeld en Geluid

Museumweek-2021-Beeld-en-Geluid.jpg
Bron: Beeld en Geluid
Depot van Beeld en Geluid 
Museumweek-2021-Beeld-en-Geluid.jpg

5. Eye Film Player - Eye Filmmuseum

Internationale klassiekers, films uit de Nederlandse filmgeschiedenis, stille films en andere hoogtepunten uit de collectie van Eye zijn te zien in de Eye Film Player. Op het nieuwe streamingplatform kun je on demand een groeiende selectie aan titels uit de collectie van het filmmuseum vinden. Een deel van het aanbod is nergens anders online te zien en gratis. De lancering van de Eye Film Player is onderdeel van de viering van 75 jaar Eye Filmmuseum.

Naar de Eye Film Player

Museumweek-2021-filmmuseum-eye.jpg
Uit de film 'Boven is het stil' van Nanouk Leopold, te zien in de Eye Film Player
Museumweek-2021-filmmuseum-eye.jpg

6. Podcast 'Je bent wat je weggooit!' - Joods Historisch Museum

De verdwenen geschiedenis van het Waterlooplein in Amsterdam is voor een belangrijk deel teruggevonden door te zoeken in afval. Onder de grond van het plein zijn beerputten gevonden, waar de bewoners tussen 1600 en 1800 behalve hun behoefte in deden, ook allerlei andere spullen weggooiden. Wat kan afval kan zeggen over mensen? Caspar Stalenhoef vraagt het in de podcast 'Je bent wat je weggooit!' aan fotograaf Joram Blomkwist, filosoof Lisa Doeland en historicus Maarten Hell. 

BELUISTER DE PODCAST

Museumweek-2021-Joodshistorisch.jpg
Bron: Joods Cultureel Kwartier
 Joods Historisch Museum: Podcast 'Je bent wat je weggooit'
Museumweek-2021-Joodshistorisch.jpg

Bonustip: Man en Kunst op NPO 2

Tijdens de Nationale Museumweek duikt Lucas De Man met het programma Man en Kunst in het werk en leven van vier kunstenaars en een kunstenaarsduo. Zo kun je straks, als we weer mogen, met bijzondere feitjes en anekdotes op zak de kunstwerken uit de vaste collectie van Nederlandse musea gaan bekijken. Man en Kunst zie je 20 april om 21.15 uur, 21 april om 23.05 uur, 22 april om 22.30 uur, 23 april om 23.05 uur en 24 april om 22.00 uur op NPO 2.

Deel dit artikel