Eind vorig jaar kocht het Rijksmuseum in Amsterdam het beeldhouwwerk de ‘Bacchant’ van Adriaen de Vries (1556-1626) voor ruim 22,5 miljoen euro. Het topstuk behoort tot de beste werken van de belangrijkste beeldhouwer die Nederland heeft voortgebracht. Tot op heden ontbrak werk van De Vries in Nederlandse collecties.

Adriaen de Vries

De Nederlandse beeldhouwer Adriaen de Vries is voor de meeste Nederlanders een volslagen onbekende. In het buitenland staat hij echter bekend als één van de grootste beeldhouwers ooit, als de ‘Rembrandt onder de beeldhouwers’. Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum: “Adriaen de Vries geldt als de Michelangelo van de Nederlandse beeldhouwkunst. Het laat in één klap zien dat Nederlandse kunstenaars al vroeg in de zeventiende eeuw van wereldformaat waren.”

De Bacchant

De sculptuur beeldt de mythische Griekse figuur Atlas af, die het hemelgewelf op zijn schouders draagt. Het beeld is in 2014 met steun van fondsen gekocht op een veiling in New York. De ‘Bacchant’ werd in 2010 bij toeval ontdekt op de binnenplaats van Schloss Sankt Martin in Oostenrijk. Het stond daar naar schatting al sinds circa 1700.

Het beeld de ‘Bacchant’ is te bezichtigen in de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Deel dit artikel