Vanaf 22 juli staan alle seinen weer op groen voor Neerlands groenste festival voor kamermuziek: het Hortus Festival. Een zomer lang worden er in of nabij de prachtige groene tuinen of palmkassen van de Hortus Botanicus in Amsterdam, de Oude Hortus in Utrecht, de Hortus Botanicus in Leiden en de Hortus Botanicus in Haren in totaal 24 concerten gegeven.

Van 22 juli t/m 30 augustus vindt de twaalfde editie van het groene zomerfestival Hortus Festival plaats. Het thema dit jaar is 'Nachtlied' en de concerten, die gegeven worden in prachtige tuinen en palmkassen, staan daarmee in het teken van de nacht. Componisten als Schumann, Chopin en Poulenc lieten zich door de nacht inspireren en schreven prachtige werken, die tijdens dit festival te beluisteren zijn.

Artistiek leider van het festival is pianist Maarten van Veen. Van Veen opent het festival met een programma waarin hij vier generaties nocturnes, van Chopin, Fauré, Poulenc en Field, speelt. Hij speelt op zowel een Erard als een Pleyel vleugel. Chopin schreef ooit over deze instrumenten: 'Als ik geen inspiratie heb bespeel ik de Erard, waarop ik eenvoudig de juiste klank vind. Maar als ik me goed voel en sterk genoeg om mijn eigen klank te maken heb ik de Pleyel nodig.' Van Veen is het hier mee eens: 'De Erard is inderdaad eenvoudiger te bespelen, de vleugel gedraagt zich rustig. Achter de Pleyel kun je veel meer nuanceren, zowel qua volume als klankkleur, dat maakt de vleugel ook lastiger te bespelen. Ik wil de wat complexere nocturnes spelen op de Erard en de meer rustige stukken op de Pleyel vleugel. Da’s niet voor de hand liggend, maar dat maakt het wél spannend.'

Het programma

In totaal zijn er zes verschillende concertprogramma's op vier locaties te bewonderen. Maarten van Veen opent het festival met Field, Chopin, Fauré en Poulenc. Een paar dagen later zijn de houtblazers van het HortusEnsemble aan de beurt. Lars Wouters van den Oudenweijer (klarinet), Jonathan Reeder (fagot) en Bram Kreeftmeijer (hobo) spelen o.a. Milhaud, Tansman en Canteloube. Verdere uitvoerenden zijn het Thalia Ensemble (met o.a. 'A Midsummer Night's Dream van Mendelssohn', het DoelenEnsemble samen met mezzosopraan Michaela Riener (met werken van o.a. Liszt en Schönberg) en pianist Maarten van Veen met acteur Vincent Bijlo (met het theatrale concert 'Schumanns Nachtlied', geïnspireerd op het boek 'Nachtlied' van Bas van Putten).

Het festival wordt afgesloten door de strijkers van het HortusEnsemble, vanaf het eerste uur het huisorkest van het festival: Eva Stegeman (viool), Josje ter Haar (viool), Heleen Hulst (viool), Örsze Adam (altviool), Job ter Haar (cello) en Maarten van Veen (Erard piano). Zij spelen Schumanns 'Nachtstücke' en 'Pianotrio nr. 1' en Chaussons 'Concert voor viool, piano en strijkkwartet'.

Informatie over het festival

Wat?: Hortus Festival 2015: Nachtlied

Wanneer?: 22 juli t/m 30 augustus 2015

Waar?: Hortus Botanicus Amsterdam, Oude Hortus Utrecht, Hortus Botanicus Leiden en Hortus Botanicus Haren.

Ga voor meer informatie en de kaartverkoop naar de site van Hortus Festival.

 

Prijsvraag (verlopen)

We verloten twee kaarten voor een concert naar keuze onder de juiste inzenders op de volgende vraag: Wie was de oprichter van het Hortus Festival? Het antwoord is: William Raaijman.

De winnaars zijn: dhr. Bakker uit Heemskerk, mevr. van de Bovenkamp uit Amsterdam, mevr. Harteveld uit Schagen, mevr. Lobregt uit Weesp en mevr. Kamstra uit 't Veld. Van harte gefeliciteerd!

Deel dit artikel