Per 1 augustus neemt de Vlaming Kris Callens het stokje over van Saskia Bak, die is overgestapt naar het Arnhems Museum. Callens wordt daarmee directeur van het Fries Museum, Keramiekmuseum Princessehof en het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden.

Kris Callens

De in 1973 geboren Callens studeerde kunstgeschiedenis in Leuven en Berlijn en is sinds 2009 hoofd collecties en presentaties in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Naar eigen zeggen kijkt hij er naar uit om directeur van het Fries Museum te worden. Callens: ‘Ik kijk er erg naar uit om mij, samen met een sterk en gemotiveerd team, in te zetten voor deze uitstekende musea. Als nieuw lid van de Fryske mienskip wil ik Leeuwarden en Friesland mee op de kaart zetten. De komende jaren, in 2018 en daarna, als de culturele place to be in het noorden van Nederland.’

Het Fries Museum

Achter het in Leeuwarden gevestigde Fries Museum gaat een bijzonder verhaal schuil. Architect Abe Bonnema (1926-2001) liet na zijn overlijden 18 miljoen euro na aan het Fries Museum voor een nieuw gebouw aan het Wilhelminaplein. Architect Hubert-Jan Henket moest de architect worden van het gebouw. In 2013 was de bouw eindelijk voltooid en opende prinses Maxima het nieuwe museum.

Ontdek meer over het Fries Museum in deze aflevering van Museumgasten.

De collectie

Het museum waarborgt een bijzondere collectie, waaronder het zwaard van Grutte Pier en plakboeken van Mata Hari. Het museum won dit jaar de BankGiro Loterij Museumprijs:, de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. Daarnaast won het ook de Turing Toekenning, voor hun het tentoonstellingsplan van de internationale tentoonstelling over Sir Lawrence Alma-Tadema, die in 2016 te zien zal zijn.

Deel dit artikel