De Duitse Beatrix Ruf is de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ze volgt Ann Goldstein op, die eind vorig jaar vertrok.

Wie is Beatrix Ruf?

De Duitse Beatrix Ruf (in 1960 geboren in het Duitse Singen) staat al vijftien jaar bekend als één van de meest invloedrijke personen in de internationale kunstwereld. In de Power Top 100 van het Amerikaanse tijdschrift Art Review neemt ze sinds 2012 de zevende plek in.

Sinds 2002 is Ruf directeur van de Kunsthalle in het Zwitserse Zürich, een instituut dat zij tussen 2003 en 2012 enorm heeft uitgebreid. Naast haar directeurschap in Zürich leverde Ruf ook actief bijdragen aan enkele belangrijke internationale kunstmanifestaties. Zo was ze in 2006 de curator van de succesvolle derde editie van de Tate Triennial in Londen.

Alexander Ribbink, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum: ‘We zijn ervan overtuigd dat Beatrix Ruf, met haar internationale ervaring, de beste keuze is voor het Stedelijk Museum en voor de bezoekers. Zij beschikt over het unieke vermogen om kunstenaars, verzamelaars, ‘de markt’ en de publieke sector met elkaar te verbinden, en weet heel goed te werken in en met de stad. Zij brengt een hedendaags geluid en zal daarmee het museum verder de 21e eeuw in brengen.’

Vanaf vandaag is Ruf direct betrokken bij het Stedelijk Museum en in november treedt ze fulltime in dienst als artistiek directeur. Ze volgt Ann Goldstein op, die op 1 december 2013 vertrok. Karin van Gilst blijft algemeen directeur van het museum.

Deel dit artikel