Voor de nieuwe tentoonstelling ‘Wonen in de Amsterdamse School’, die komend weekend van start gaat, heeft het Stedelijk Museum in Amsterdam een uitvoerig onderzoek uitgevoerd. Tijdens dat onderzoek in het Stadsarchief Amsterdam troffen de experts maar liefst 94 originele (bouw)tekeningen aan die te maken hebben met de bouw van Het Scheepvaarthuis.

Inzichten

De tekeningen leveren onder andere meer inzicht op de rolverdeling tussen Joan Melchior van der Meij, Piet Kramer en Michel de Klerk, oftewel de drie grondleggers van de Amsterdamse School.

Tapijt

Onder andere het ontwerp van het tapijt in de directiekamer van het gebouw kan nu officieel aan Van der Meij toegeschreven worden. Tot nu toe was er niets over het tapijt bekend, en ging men ervan uit dat het een ontwerp van Michel de Klerk was. Uit het ‘weefnotitieboekje’ van Sara van der Meij, de vrouw van Joan Melchior van der Meij, blijkt nu dat zij samen aan het tapijt gewerkt hadden.

Tentoonstelling

De gevonden tekeningen zullen te zien zijn in de openbare ruimtes van Grand Hotel Amrâth Amsterdam en in het Stedelijk Museum Amsterdam, waar van 9 april t/m 28 augustus een tentoonstelling over de Amsterdamse School te zien is.

Lees hier meer over de gevonden tekeningen.

Deel dit artikel