In het Nelson-Atkins Museum of Art in het Amerikaanse Kansas City stond jarenlang een echte Jeroen Bosch in de kelder. Gedacht werd dat het werk door een leerling van Bosch gemaakt was, maar onderzoekers hebben nu vastgesteld dat het wel degelijk gaat om een origineel werk van de Bosche schilder.

Infraroodtechniek

Op het schilderij ‘De verzoeking van de heilige Antonius’ is de hoofdfiguur omringd door de voor Jeroen Bosch zo karakteristieke wonderbaarlijke wezentjes. De tekening die onder de verflaag met infraroodtechniek zichtbaar is gemaakt, gaf de onderzoekers de zekerheid dat het echt om een schilderij van Bosch gaat. Het werk werd geschilderd tussen 1500 en 1510 en is hiermee één van de 25 bewaard gebleven werken van Jheronimus Bosch.

Jeroen Bosch in Kunstuur

2016 is Jeroen Bosch-jaar. Topstukken  uit de hele wereld komen naar het Noordbrabants Museum, de Bosch Grand Tour en lezingen van wetenschappers over de schilder. Maar op zondag 14 februari eerst een speciale Kunstuur-uitzending over de grote meester Jeroen Bosch. Kunstenaars van nu, zoals Joep van Lieshout en Jeroen Kooijmans, laten zich door hem inspireren én we zien een schilder die ‘De Tuin Der Lusten’ precies aan het naschilderen is.

Deel dit artikel