Het schilderij ‘De reuk’ was tot voor kort spoorloos, is nu weer opgedoken en er kan met zekerheid worden gezegd dat het gaat om een echte Rembrandt.

Het schilderij was lange tijd in bezit van een particulier in New Jersey. Hij bood het aan in een veilinghuis, waar het werk de nietsvermoedende titel ‘Europese School, negentiende eeuw’ kreeg. Kunsthandel Talabardon et Gautier kreeg het werk in handen en kon na een grondige inspectie met zekerheid zeggen dat het werk aan de zeventiende eeuwse schilder toegekend kan worden.

Het werk is een paneel van 21,6 x 17,8 cm, en is gemaakt in een vroege periode uit Rembrandts leven. Op het paneel is te zien hoe een chirurgijn en zijn assistent een flauwgevallen patiënt proberen bij te brengen door hem aan een doek met ammonia te laten ruiken.

‘De reuk’ behoort tot een serie van vijf schilderijen die allemaal een zintuig verbeelden. Andere werken uit de serie zijn ‘De brillenverkoper (Zicht)’, ‘De drie musici (Gehoor)’ en ‘De operatie (Gevoel)’. Het werk ‘Smaak’ is nog altijd zoek.

‘De reuk’ is vanaf aanstaande vrijdag 11 maart tot en met zondag 20 maart te zien op de jaarlijkse kunst- en antiekveiling Tefaf in Maastricht.

Deel dit artikel