Met behulp van een nieuwe Nederlandse röntgentechniek is er onder het schilderij 'Oude man in militair kostuum' (ca. 1630) een zelfportret van Rembrandt ontdekt. De resultaten van het onderzoek werden 1 september 2015 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Applied Physics A.

Röntgentechniek

Het was al sinds de jaren 60’ bekend dat er onder het schilderij Oude man in militair kostuum van Rembrandt (1606-1669) een ander figuur schuilging, onder andere door oudere röntgentechnieken. Door middel van de nieuwe Nederlandse techniek 'Macro-Röntgenfluorescentie spectometrie (MA-XRF)' kon er de afgelopen jaren nauwkeurig onderzocht worden wie deze schim uit het verleden was. Het bijzondere aan de nieuwe röntgentechniek is dat de kunstwerken niet meer naar een laboratorium verplaatst hoeven te worden, maar eenvoudig in musea zelf 'gescand' kunnen worden.

Zelfportret Rembrandt

De tronie (karakterstudie) die te voorschijn kwam is geen volwaardig schilderij en geeft enkel een half hoofd van Rembrandt weer. Het is niet voor het eerst dat er door middel van röntgen een zelfportret van Rembrandt ontdekt is onder een ander schilderij. Toch is het voor kunsthistorici een interessante ontdekking omdat het informatie geeft over Rembrandts hergebruik van doeken en panelen en over het ontstaan van het schilderij Oude man in militair kostuum. Oude man in militair kostuum is momenteel in bezit van het J. Paul Getty Museum in Los Angeles.

Kijk op onze Facebook voor meer foto's.

Deel dit artikel