Nederland kan niet meer om de Chinese kunst heen. Vorig jaar exposeerden maar liefst 37 jonge Chinese kunstenaars in Groningen (Fuck Off 2), daarna kon je in Zwolle terecht voor foto's van Ai Weiwei (Meer Macht) en nu is het de beurt aan Rotterdam. Daar is een selectie hedendaagse Chinese kunst uit de privécollectie van het echtpaar De Heus-Zomer te zien.

De tentoonstelling Focus Beijing richt zich op een aantal vooraanstaande kunstenaars uit de Chinese hoofdstad. Daarbij zijn twee generaties vertegenwoordigd. De eerste generatie, met kunstenaars als Zhang Dali (1963), Hai Bo (1962) en Ai Weiwei (1957), groeide op in de jaren vijftig en zestig. Hun kunstwerken zijn doordrongen van politiek. Ze verwijzen naar de Chinese geschiedenis en naar de sociale en politieke wantoestanden aldaar.

Qiu Xiaofei (1977), Liang Yuanwei (1977) en Wang Guangle (1976) behoren tot de tweede generatie kunstenaars. Zij groeiden op in de jaren zeventig en tachtig; de periode van het Chinese Open-Deurbeleid. In deze periode wendde China zich (al was het niet van harte) meer tot het Westen, wat tot een forse economische groei leidde. De kunstenaars van deze generatie zijn dan ook goed op de hoogte van de tendensen in de internationale kunstwereld.

Alle kunstwerken zijn afkomstig uit de privécollectie van verzamelaars Henk en Victoria de Heus-Zomer, een van de grootste hedendaagse kunstcollecties van Nederland met kunst over de hele wereld. Al eerder Nederlandse kunst in Museum Singer Laren (2013) en kunst met het thema 'natuur' in Museum Belvédère (2013). Focus Beijing is de grande finale van de serie. Meer over hedendaagse Chinese kunstenaars.

Deel dit artikel