In 'Ondertussen aan de hofvijver’ volgt Splinter Chabot de renovatie van het Binnenhof. De plek is niet alleen rijk aan achthonderd jaar politieke verhalen, maar ook aan een paar eeuwen kunst. In 'Kunst van het Binnenhof' staat deze kunst centraal.

Voor de renovatie van het Binnenhof moet alle kunst veilig worden gesteld. De meeste werken zijn vervoerd naar een nieuwe tijdelijke huisvesting. Maar er zijn ook werken die niet kunnen worden verhuisd en daarom worden ingepakt of afgedekt. 

Deze pagina wordt bij elke nieuwe aflevering aangevuld. Elk kwartaal volgt een nieuwe update.

clock update 29 nov 2022, 14:36
Nieuwe aflevering Kunst van het Binnenhof

De derde uitzending van De kunst van het Binnenhof zie je op 17 december 2022 om 23:00 uur bij AVROTROS op NPO 2 Extra. De uitzending is terug te kijken op deze pagina en NPO Start.

Aflevering 2

Het kunstwerk 'De oneindige ruimte' van Rudi van de Wint is achtergebleven in de verlaten plenaire zaal. De wandpanelen zijn te hoog om in de tijdelijke huisvesting van de plenaire zaal te plaatsen. 

Daarom kreeg kunstenaar en documentairemaker Jos de Putter de opdracht om een installatie te maken voor de nieuwe plenaire zaal. Ook in de hal is zijn werk te zien. Zijn vier panelen, 'Landschappen', vormen een alternatieve wereldkaart. Het is niet geschilderd, maar helemaal van zand. Splinter bekijkt de kunst met De Putter zelf. 

Hasna Bajraktarevic beheert de kunstcollectie van de Tweede Kamer. Daarbij hoort ook het beheer van de relatiegeschenken. Samen met Splinter duikt ze de catacomben in waar ze de kerststal van Yasser Arafat vinden. Arafat schonk het object als de leider van het front van bevrijding van Palestina aan politicus Wim Deetman.

Kijk de tweede aflevering van Kunst van het Binnenhof

Aflevering 1

De Tweede Kamer heeft een eigen kunstdepot waar heel veel schilderijen terecht zijn gekomen. Hasna Bajraktarevic, die al zestien jaar beheerder is van de kunstcollectie, neemt Splinter mee het depot in. 

Bajraktarevic richt werkkamers, vergaderzalen en openbare ruimtes in met de beschikbare kunst. Ook leent ze kunst uit en is ze verantwoordelijk voor het aankopen van nieuwe kunst. Welke kunst is er nu gewild onder de kamerleden en ambtenaren? 

En hoe wordt het grote kunstwerk uit de Statenpassage 'Nederland, land aan zee' van kunstenaar Auke de Vries ontmanteld? De Vries vertelt zelf over zijn kunstwerk waarin hij de toenmalige Koningin Beatrix betrok. 

Kijk de eerste aflevering van Kunst van het Binnenhof

‘Kunst van het Binnenhof’ is de de spin-off van 'Ondertussen aan de Hofvijfer' en is te zien op NPO 2 Extra, de website van Ondertussen aan de Hofvijfer en NPO Start

Deel dit artikel