Vind je de verfkleuren op Vermeers portretten ook zo mooi? Je kunt er binnenkort je eigen gezicht mee opfleuren. He, wat? Ja echt: het Rijksmuseum lanceert een make-uplijn die is geïnspireerd op meesterwerken uit de collectie.

De make-uplijn, met de naam Rijks Muse, was een idee van de jonge ontwerpers Asnate Bockis en Rogier Arents. Ze wonnen er de ontwerpwedstrijd Maak je eigen meesterwerk mee, waarvoor ze ook de Rijksstudio Award ontvingen.

De make-up is geïnspireerd op de kleuren en materiële eigenschappen van vijf vrouwenportretten uit de collectie van het Rijksmuseum, waaronder Brieflezende vrouw van Vermeer.

Verder doen de foundations denken aan het zeventiende-eeuwse beeldhouwwerk Treurende en gevangen Kariatiden, Berouw en Boete van Artus Quellinus en zijn de oogpotloden geïnspireerd op Leendert van der Cooghens Portret van een onbekend meisje met een mutsje. Voor de oogschaduwpaletten hebben de ontwerpers goed gekeken naar drie schilderijen, waaronder Portret van Alida Christina Assink van Kruseman.

De make-uplijn wordt vanaf 17 april t/m 22 juli tentoongesteld in het Rijksmuseum. Uiteindelijk wil het museum Rijks Muse ook in de museumwinkel gaan verkopen.

Deel dit artikel