De rode draad in het werk van kunstenaar Erwin Wurm is zijn speelse, humoristische kritiek op misstanden in onze consumptiemaatschappij. Zo zet hij mannen met dikke auto’s te kijk met letterlijk dikke auto’s en bekritiseert hij onze hang naar materieel bezit. 

In de TV Show op Reis bezoekt Ivo Niehe kunstenaar Erwin Wurm in zijn loft in Wenen. 

Als kind voelde Wurm zich achtergesteld in het kleine huis van zijn ouders. Wat uiteindelijk terugkwam in het kunstwerk ‘Narrow house’, dat naast het huis van zijn ouders ook het benauwende Oostenrijk van die tijd weerspiegelt. In New York zette hij een speels protest neer tegen onze eetcultuur: een obese hotdog bus. Ook is hij tekenaar en fotograaf. Zo maakte hij een veelbesproken fotosessie met het Duitse fotomodel Claudia Schiffer. Het leverde gemengde reacties op.

One minute sculptures

Overal ter wereld verleidt Wurm de bezoekers van zijn tentoonstellingen om zelf voor even kunstwerk te worden. Hij vraagt de mensen actief mee te doen en zijn aanwijzingen op te volgen. Wurm: ‘Iedereen mag zeggen: dat wil ik niet, dat interesseert me niet. Dat is oké. Mij gaat het om de grenzen.’ 

In Nederland, België en Duitsland, vertelt Wurm, bleven de bezoekers staan en deden ze niets. In Amerika deden ze meteen mee, net als in Japan en China. Daarin zie je toch het verschil tussen culturen terug. Het is een andere manier om die speelse kunst te benaderen. 

Erwin-Wurm-Biennale-Venetie-1280.jpg
Bron: ANP Bas Czerwinski
Erwin Wurm op de 57e editie van de Biënnale van Venetië.
Erwin-Wurm-Biennale-Venetie-1280.jpg

‘Ik mocht niet schilderen, maar wel beeldhouwen’ 

Ivo Niehe bezoekt Erwin Wurm in Wenen in zijn enorme loft, een grotere tegenstelling met zijn werk ‘Narrow house’ is er niet. Wurm wist op zijn vijftiende al dat hij kunstenaar wilde worden. Zijn vader, een geliefde politieman, was echter niet tevreden met Wurms keuze en wilde het absoluut niet hebben. En dat zie je terug in zeker twee van Wurms werken.

Tegen de zin van zijn vader ging Wurm toch naar de academie met de ambitie om kunstschilder te worden. Maar de academie nam hem voor schilderkunst niet aan en zo kwam hij terecht bij de opleiding tot beeldhouwer. Dat was iets dat hem aanvankelijk frustreerde, maar toen hij beter ging kijken naar wat een beeld eigenlijk is, vond hij het eigenlijk wel spannend. 

Zijn keuze voor alledaagse onderwerpen en gebruiksvoorwerpen maakten Wurm wereldberoemd. Zijn zoons zagen dat nog niet gebeuren, maar nu behoren ze tot hun vaders team en werken in de productie en communicatie. 

Deel dit artikel