Kunstverzamelaars John en Marine Fentener van Vlissingen brachten in vijftig jaar tijd een indrukwekkende collectie landschapstekeningen van Nederlandse en Vlaamse kunstenaars uit de 16e tot de 19e eeuw bijeen. Het Rijksmuseum toont van 5 juni t/m 21 september 115 tekeningen uit deze collectie.

Uit en thuis

De tentoonstelling, genaamd ‘Uit en thuis’, toont niet alleen werken van de Amsterdamse grachten en stadsbeelden in Utrecht, maar ook van populaire reisbestemmingen in landen als Italië, Frankrijk en Engeland. Nederlandse kunstenaars hadden indertijd de reputatie fervente reizigers te zijn. Voor degenen die het geld of de moed niet hadden om het land te verlaten, bood het werk van andere kunstenaars een uitkomst.

Topstukken

De expositie toont topstukken van Rembrandt en Jacob van Ruisdael. Andere hoogtepunten uit de tentoonstelling zijn de spectaculair gekleurde landschappen van Gerrit Battem, panorama’s van Willem van de Velde de Oude en de monumentale bladen met Italiaanse ruïnes van Josephus August Knip.

John en Marine Fentener van Vlissingen

Het echtpaar Fentener van Vlissingen begon zo’n 45 jaar geleden met het verzamelen van kunst. Nadat ze begonnen met het verzamelen van impressionistische werken, breidden ze hun collectie uit met andere kunstwerken. Inmiddels hebben ze 1700 tekeningen uit de periode tussen de 16e en 19e eeuw in hun bezit, waarvan een groot deel in het Rijksmuseum te zien is.

De tentoonstelling ‘Uit en thuis’ is van 5 juni t/ 21 september 2015 te zien in het Rijksmuseum.

Deel dit artikel