12 en 13 september is het weer zover, dan vindt voor de 29e keer de Open Monumentendag plaats. In dit weekend zijn duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk voor publiek.

Thema: Kunst & Ambacht

Ambachten en de kennis hierover dreigen steeds meer te verdwijnen in Nederland, hetgeen indirect schadelijk kan zijn voor de vele monumenten die ons land rijk is. Met het thema 'Kunst & Ambacht' wordt geprobeerd hier extra aandacht voor te vragen tijdens de Open Monumentendag 2015. Rond de 5000 monumenten zullen hun deuren gratis openen voor publiek. Daarnaast zullen er vele activiteiten, wandelingen, muziekvoorstellingen en rondleidingen plaatsvinden die specifiek betrekking hebben op het thema 'Kunst & Ambacht'. Doe bijvoorbeeld een masterclass goudsmeden of eet een ambachtelijk hap (vergeet niet te reserveren!). Niet alleen in Nederland wordt er een Open Monumentendag georganiseerd, door heel Europa staat de maand september in het teken van monumenten tijdens 'Heritage days'.

Aanraders

Het Sieraad, Amsterdam (Noord-Holland)

Naast het monumenten in het centrum valt er in Amsterdam nog veel meer te zien, een voorbeeld hiervan is stadsdeel west. Zo is er de Vierde Ambachtsschool Het Sieraad uit 1924. Absolute blikvangers hiervan zijn de met glas overdekte binnenplaats en een zestien meter hoog raam van beeldend kunstenaar N. Kemps.

Lees meer over Het Sieraad

Directiewoning, Rotterdam (Zuid-Holland)

Deze voormalige directiewoning van scheepsvaartbedrijf Hudig & Pieters is eind 19e eeuw gebouwd . Het rijk gedecoreerde gebouw is een typisch voorbeeld van de Engels-georiƫnteerde ingenieursbouwkunst in een neorenaissance (eclectische) stijl.

Lees meer over de Directiewoning

Atelier Roland Holst, Zundert (Noord-Brabant)

Midden op de Oude Buisse Heide ligt het atelier van beeldend kunstenaar Roland Holst. Het atelier zelf is ontworpen door de eerste vrouwelijke architect Margaret Staal- Kropholler. Tijdens de Open Monumentendag zullen op deze locatie diverse ambachtslieden aan het werk zijn.

Lees meer over het atelier van Roland Holst

Berlagehuis, Usquert (Groningen)

Dit architectonische monument is het enige raadhuis dat Hendrik Petrus Berlage ooit bouwde. Zoals gebruikelijk bij ontwerpen van Berlage vormen exterieur en interieur een eenheid, waarbij bouwmaterialen niet worden verborgen maar juist benadrukt.

Lees meer over het Berlagehuis

Ga voor meer informatie en het programma naar www.openmonumentendag.nl.

Deel dit artikel