Zondag 13 september is in Het Nieuwe Instituut het Tijdelijk Modemuseum geopend onder de artistieke leiding van Guus Beumer, tevens directeur van Het Nieuwe Instituut – architectuur, design, e-cultuur. In tegenstelling tot veel andere modetentoonstellingen nu eens geen hoofdrol voor het kledingstuk maar juist voor de modeconsument.

Tijdelijk museum

T/m 8 mei is in Rotterdam het Tijdelijk Modemuseum voor publiek geopend, een unicum in Nederland dat het voorheen moest doen met enkel modetentoonstellingen. Er is gekozen voor een heel museum omdat er op die manier dieper ingegaan kan worden op grote maatschappelijke vraagstukken rondom kleding, zoals gender en duurzaamheid. Directeur Guus Beumer hoopt niet dat het Tijdelijk Modemuseum uiteindelijk uitmondt in een permanent museum, volgens hem is het ultieme modemuseum namelijk de modewinkel.

Statements

Een gedeelte van het museum is ingericht zoals dat gebruikelijk is bij (mode)tentoonstellingen: couture stukken met daarbij een bordje met uitleg. Er is echter ook een gedeelte van het museum waarin speculatieve uitspraken worden gedaan over de relatie tussen Nederland en mode. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat Nederland voor de meest radicale vernieuwingen in de mode heeft gezorgd. Dit wordt aan de hand van foto’s en kleding onderbouwd.

De consument

Het Tijdelijk Modemuseum legt in tegenstelling tot andere modetentoonstellingen naast de ontwerpers en het productieproces ook juist de aandacht op de gebruiker. Binnen het museum is een grote ruimte waar kledingmakers zitten te werken. Bezoekers kunnen hier gewoon doorheen lopen en zelf ook kleding aanraken, passen en kopen.

Interview

AVROTROS sprak Beumer over het nieuwe museum, dat modeclichés niet schuwt maar juist op een voetstuk zet!

Lees hier het hele interview met Guus Beumer

Het Tijdelijk Modemuseum is van 13 september 2015 t/m 8 mei 2016 te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Deel dit artikel