Na zeven jaren van verbouwen was het zo ver: zaterdag 21 juni opende TivoliVredenburg zijn deuren en starten de zomeravondconcerten!

Op 21 juni opende het nieuwe TivoliVredenburg de deuren voor publiek met de eerste editie van het TivoliVredenburg Festival. Met meer dan 40 optredens verspreid over 5 zalen, waaronder het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor, Janine Jansen, Arthur en Lucas Jussen en nog vele anderen! Radio 4 is er live bij met een marathonuitzending van 18.00 tot 00.00.

Verbouwing

Op 26 januari 1979 werd het door Herman Herzberger ontworpen gebouw geopend en had toen twee zalen; een Grote Zaal en een Kleine Zaal. De ongekende populariteit van de zaal maakt dat er behoefte was aan meer ruimte. In 2007 sluiten de deuren voor een grootse verbouwing. De Grote Zaal is behouden en onder toeziend oog van Herzberger zelf is TivoliVredenburg verbouwd tot een muziekpaleis waarin alle muziekgenres bij elkaar komen.

Tijdens de verbouwing liep de programmering zoveel mogelijk door. Er werd voor de klassieke concerten uitgeweken naar de Central Studio's, De Leeuwenberghkerk en Vredenburg Leidsche Rijn (beter bekend als De Rode Doos).

Zomeravondconcerten

De opening van TivoliVredenburg is tegelijkertijd de aftrap voor de zomeravondconcerten die van 21 juni t/m 14 september elke avond om 20.00 uur worden uitgezonden op Radio 4. de hele zomer zijn de mooiste optredens van Nederlandse bodem te horen zoals de Robeco SummerNights, het Delft Chamber Music Festival, het Prinsengrachtconcert, het Festival Oude Muziek Utrecht en het Gergiev Festival. Ook worden topconcerten van de buitenlandse muziekfestivals uitgezonden, met als hoogtepunten de optredens vanaf de BBC Proms, Richard Wagners opera der Fliegende Holländer vanaf de Bayreuther Festspiele en het Salzburg festival met Verdi’s Il trovatore door de Wiener Philharmoniker.

De volledige programmering van de Radio 4 Zomeravondconcerten is te vinden in de concertagenda op www.radio4.nl/zomeravondconcert

Deel dit artikel