Het radioprogramma Opium is jarig en viert dat met een spetterende jubileumweek van 17 t/m 21 oktober. In deze jubileumweek blikken de huidige presentatoren van Opium samen met oud-presentatoren en interessante gasten terug op het rijke Opium-verleden. Alle uitzendingen zijn te beluisteren op NPO Radio 4.

U bent de hele week van harte welkom in VondelCS om de uitzendingen bij te wonen. De uitzendingen beginnen om 22:30 en duren tot 00:00 uur. Alleen vrijdag is de uitzending niet live. Deze uitzending wordt opgenomen van 21:00 tot 22:30 uur en uitgezonden van 22:30 tot 00:00 uur. Lees meer over de jubileumweek op de site van Opium.

Wat gaat er allemaal gebeuren in de jubileumweek?

Maandag 17 oktober

Tonko Dop en Andrea van Pol presenteren de eerste uitzending van de jubileumweek. De live muziek wordt verzorgd door tenor Marco Beasley en cellist Pieter Wispelwey. Filmregisseuse Coco Schrijber is te gast en oud-Torenkamerartiest Sasja Janssen schrijft in één dag poëzie geïnspireerd op Opium.

Dinsdag 18 oktober

Petra Possel en Jan Mom presenteren de uitzending. De live muziek wordt verzorgd door het Cello8ctet, Mathilde Santing en Eric Vaarzon Morel. Cabaretier Vincent Bijlo is te gast en oud-Torenkamerartiest Lynn Kate Rosdorff maakt in één dag een kunstwerk geïnspireerd op Opium.

Woensdag 19 oktober

Roeland Kooijmans en Mark Brouwers presenteren de uitzending. De live muziek wordt verzorgd door Lucky Fonz III. Dichter K. Schippers is te gast en fotografe Louise te Poele gaat als oud-Torenkamerartiest aan de slag.

Donderdag 20 oktober

Vandaag staat Opium in het teken van oud-recensenten! Annette Embrechts, Roland Kieft en Lidewijde Paris blikken samen met presentator Hans Smit terug op de periode 2008 – 2013. In die periode waren recensenten een vast onderdeel van het programma. Op donderdag bespreken zij culturele hoogtepunten uit de tijd dat ze voor Opium recenseerden, blikken ze terug op 25 jaar kunst- en cultuurontwikkelingen en recenseren ze actuele producties. Ook komt op deze avond een van de deelnemers van de rubriek de 80 seconden van... terug. In deze rubriek kregen jonge talenten de kans om in 80 seconden te laten horen wat zij konden. Onder andere Remy van Kesteren, Johan Fretz en Ellen Deckwitz waren in deze rubriek te horen voordat ze doorbraken. De live muziek wordt verzorgd door Theo Nijland.

Vrijdag 21 oktober

De week wordt feestelijk afgesloten met muziek van Ellen ten Damme en musici van het Radio Filharmonisch Orkest. Hans Smit presenteert en oud-Torenkamerartiest en fotografe Eva Roovers gaat in één dag voor Opium aan de slag. Let op! De opname is van 21:00 tot 22:30 uur en de uitzendtijd is van 22:30 tot 00:00 uur.

Deel dit artikel