Opium op 4 zendt zondag 11 september live uit vanaf het Gala van het Nederlands Theater in de Stadsschouwburg in Amsterdam. In deze extra uitzending bespreekt Hans Smit met theaterrecensent Annette Embrechts de hoogtepunten van het afgelopen seizoen en er zijn interviews met de winnaars en Ferry Mingelen, voorzitter van de Nederlandse toneeljury.

Louis d’Or

Zondagavond worden de belangrijkste toneelprijzen in Amsterdam uitgereikt. Voor de Louis d’Or zijn genomineerd: Hans Kesting voor zijn rol in de voorstelling ‘Kings of War’, Gijs Scholten van Aschat voor zijn rol in het toneelstuk ‘Het jaar van de kreeft’, Joris Smit voor zijn rol in ‘De revisor’ en Sanne den Hartogh voor zijn rol in het stuk ‘De wereldverbeteraar’.

Theo d’Or

Voor de Theo d’Or zijn genomineerd: Tjitske Reidinga voor haar rol in ‘Sophie’, Chris Nietvelt voor haar rol in ‘Glazen Speelgoed’, Wine Dierickx voor haar rol in ‘Helpdesk’, Maria Kraakman voor haar rol in ‘Het jaar van de kreeft’ en tenslotte Malou Gorter in de productie ‘Borgen’.

Meer prijzen

Naast de Louis d’Or en de Theo d’Or worden ook de Arlecchino en de Colombina uitgereikt, voor de meest indrukwekkende mannelijke en vrouwelijke bijdragende rollen. Verder worden ook de Regieprijs en de Prosceniumprijs bekend gemaakt.

Volle Zalen

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen Volle Zalen stond geheel in het teken van dit festival en de uitreiking van de theaterprijzen. Cornald Maas volgde juryvoorzitter Ferry Mingelen tijdens de opening van het festival. En de winnaar van de Roel Oostraprijs 2016, de prijs voor het meest gastvrije theater van Nederland volgens artiesten, werd bekendgemaakt. Daarnaast sprak Cornald Maas met actrice Tjitske Reidinga, genomineerd voor de Theo d’Or.

Kijk deze uitzending hier terug.

Opium op 4 | Zondag 11 september 22:30 | NPO Radio 4

Deel dit artikel