Presentatrice, zangeres en actrice Martine Bijl is op donderdag 30 mei overleden in haar atelier op 71-jarige leeftijd. Dat heeft productiebedrijf Stage Entertainment laten weten. Bijl is overleden aan complicaties van de hersenbloeding die ze in september 2015 kreeg. 

Martine Bijl zong, acteerde, schreef en presenteerde al bijna een halve eeuw lang. Cornald Maas belichtte in deze Opium Special uit 2013 haar persoon en imposante artistieke carrière in Martine: Vluchten voor het succes. Aan het woord komen o.a. haar echtgenoot Berend Boudewijn, Johnny Kraaijkamp jr. en Simone Kleinsma.

Bijl trok zich na de hersenbloeding terug uit de publiciteit en schreef daarover en over de daarop volgende depressie het boek Rinkeldekink, dat in november vorig jaar verscheen. Bijl was de laatste jaren vooral bekend als presentatrice van het populaire programma Heel Holland Bakt.

Gouden Televizier-Ring

Eerder zat ze in het panel van Wie van de Drie en speelde in Het Zonnetje in Huis, met John Kraaijkamp senior en junior. Ook nam ze lp's en cd's op en maakte ze reclame voor Hak. Ze vertaalde en bewerkte diverse televisieseries. Ze won prijzen waaronder een Edison Award en de Gouden Televizier-Ring voor de personalityserie Martine.

De uitvaart vindt woensdag in besloten kring plaats.

Deze special wordt maandagavond 3 juni om 21:35 herhaald op NPO 1.

Deel dit artikel