Kunstenaar Joep van Lieshout werd gevraagd een vrij werk te maken, ter viering van 5 mei en midden op de Dam. Hij stemde in en bedacht 'Het Orakel'.

Het Orakel is een totem-achtige kop van twee en half meter hoog, die doet denken aan de primitieve Afrikaanse afgodsbeelden. Bijzonder is dat het beeld kan spreken: het verkondigt de sms-berichten van het publiek, waarbij het hoofd mechanisch meebeweegt.

Op 5 mei kan iedereen zijn of haar boodschap door Het Orakel laten uitspreken, door een sms te sturen naar 2255. De berichten kunnen liefdevol en poëtisch zijn, maar ook verwerpelijk of politiek incorrect. Het kunstwerk raakt zo aan de thema’s van Bevrijdingsdag, zoals vrijheid van meningsuiting.

Het kunstwerk is ontworpen door Atelier van Lieshout, opgericht door kunstenaar Joep van Lieshout (1963). Deze studio verwierf internationale bekendheid met objecten die het midden houden tussen beeldende kunst, architectuur en design. Al eerder maakte Van Lieshout een serie ‘ritueelbeelden’ waarin hij steeds naar een ander kunstwerk en de stijl van een andere kunstenaar verwees.

Op 5 mei kun je een SMS sturen naar Het Orakel. Laat je bericht dan wel beginnen met 'Orakel' gevolgd door het bericht. Van Lieshouts kunstwerk staat de hele dag van 10:00 uur tot 22:00 uur op de Dam in Amsterdam.

Benieuwd waar Joep van Lieshout nog meer mee bezig is? Kijk dan hier terug naar de Opium-uitzending van 12 april.

Deel dit artikel