Sinds 15 januari zijn de Oscarnominaties van 2015 bekend. Het leuke hieraan is dat hier ook een aantal films en documentaires tussen zit dat over kunstenaars gaat.

'Finding Vivian Maier' – John Maloof en Charlie Siskel

Genomineerd voor Best Documentary Feature

Vivian Maier was een straatfotografe die met name in de jaren vijftig en zestig actief was in Chicago. Ze werkte daar als kindermeisje, maar haar voorkeur ging uit naar fotografie. Haar foto’s waren ideale sfeerimpressies. Zo kon ze met één druk op de knop het gehele karakter van een stad of juist de kleinere, grappige scenes op straat vastleggen. Pas in 2009 werden haar foto's ontdekt. Is de documentaire een Oscar waard? Oordeel zelf. De volledige documentaire is op de website van Close Up te zien.

'Mr. Turner' – Mike Leigh

Genomineerd voor Best Costume Design, Best Cinematography, Best Music Original Score en Best Production Design

De film ‘Mr. Turner’ neemt je mee naar het Engeland van de vroege 18de eeuw en illustreert de carrière van de invloedrijke schilder William Turner, waarbij de schilder op sympathieke wijze wordt neergezet door acteur Timothy Spall. Laat je onderdompelen in de Engelse Romantiek en let bovendien op de kostuums en de begeleidende muziek die genomineerd zijn voor een Oscar. Voor een sfeerimpressie kun je alvast de trailer bekijken.

'Salt of The Earth' – Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado en David Rosier

Genomineerd voor Best Documentary Feature

Wat is er mooier dan een documentaire bezien door het oog van een fotograaf? In ‘Salt of the Earth’ volgen we de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado in zijn ontdekkingsreis over de wereld, waarin hij vergeten culturen weer opduikelt en vastlegt. Elk beeld in de documentaire is het inlijsten waard. Kijk alvast in de trailer naar een aantal prachtige momentopnames.

De Oscars worden uitgereikt op 22 februari.

Deel dit artikel