Het is zomer en dat betekent dat het weer tijd is om in Amsterdam-Noord te genieten van theater.

Internationale editie

Vrijdag 8 juli gaat het Over het IJ Festival van start met veel jonge talenten, die dit jaar de kans krijgen om hun voorstellingen te tonen in een internationale editie. Dit vanwege het officiële culturele programma van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie.

European Citizen Popsong

De Europese Unie bestaat 30 jaar, maar lijkt verdeelder dan ooit. Het festival zal ceremonieel openen met de Belgische singer-songwriter Marieke Dermul. Zij maakte een speciaal lied om de Europese burgers te verenigen: European Citizen Popsong! Ze onderzoekt of kunst het verschil kan maken en reist met haar lied langs allerlei Europese hoofdsteden, beginnend in Amsterdam.

Jong talent en Wijkmakers

Tijdens het festival kun je een kijkje nemen bij het Zeecontainerprogramma met veelbelovend theatertalent of je springt op je fiets en gaat met de Wijkmakers op tour langs de bewoners van Amsterdam-Noord. Deze theatermakers verdiepten zich een half jaar lang in de wijken van Amsterdam-Noord en zochten de bewoners op om uit te zoeken wat er leeft. Met als resultaat een voorstelling, reeks gesprekken, ontmoetingen of een event. 

Op stap

Er zijn verschillende reguliere voorstelling te bezoeken, maar je kunt ook met de kunstenaars van de Satellietgroep het mobiele laboratorium induiken opzoek naar verschillende zoutextracten uit het landschap. Of een hapje eten met de hoofdredacteur van het Parool en de makers van het Zeecontainerprogramma, op stap met stadsecoloog Fred Haaijen of volg de muziektheaterroute. Zo kom je langs allerlei verschillende locaties met een combinatie van theater, wereldmuziek, klassieke muziek en jazz.

De opening van het festival is vrijdag 8 juli om 19:45 in het festivalhart op de NDSM-werf. Het Over het IJ Festival is nog tot en met 17 juli te beleven in Amsterdam.

Deel dit artikel