Niet eerder was er zoveel werk van Matisse bij elkaar te zien in Nederland. Het Stedelijk Museum combineert de eigen collectie met een groot aantal bruiklenen van musea uit de hele wereld. Vanaf 27 maart 2015 is de tentoonstelling te zien in Amsterdam.

De oase van Matisse

Met meer dan 100 werken van 30 bruikleengevers is 'De oase van Matisse' de grootste overzichtstentoonstelling van Matisse' werk ooit in Nederland. Bovendien is het voor het eerst in 60 jaar dat er weer een tentoonstelling gewijd wordt aan de Franse kunstenaar. Voor de bijzondere gelegenheid kiest het Stedelijk voor een speciale opzet van de tentoonstelling: de vaste collectie wordt verreikt met een selectie topwerken van Matisse zelf, in combinatie met werk van zijn tijdgenoten, navolgers en leermeesters.

Grondlegger

Als een van de grondleggers van de moderne kunst behoren de schilderijen van Matisse tot de meest bewonderde kunstwerken van de eerste helft van de twintigste eeuw. Favoriete onderwerpen zijn interieurs met oosterse naakten, kleurrijke stoffen, tapijten en kamerplanten en idyllische landschappen.

Verrassende knipsels

Op latere leeftijd is Matisse een internationaal gevierd kunstenaar. Des te opvallender is het dat hij aan het eind van zijn leven met iets geheel nieuws komt: decoratieve knipsels op groot formaat. Zijn hele oeuvre overziend, wordt echter duidelijk dat Matisse zich vanaf zijn vroegste moderne werken tot zijn dood bezighield met een minimum van kleur en vorm om een lichte, vrolijke zorgeloosheid te suggereren.

'De oase van Matisse' is vanaf 27 maart tot en met 16 augustus 2015 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Deel dit artikel