Art is the new black. Kröller-Müller brengt een ode aan de kleur zwart in al zijn betekenissen. Met werk van onder andere Jo Baer, Richard Serra, Robert Morris en als hoogtepunt een indringende installatie van Armando. Te zien tot en met 22 februari 2021!

In Nu te Zien! reizen museumdirecteuren het hele land door om kijkers te wijzen op tijdelijke tentoonstellingen die je niet mag missen! Daarnaast tipt de online redactie elke week een tentoonstelling die Ook te Zien! is.  

paint-it-black---armando.jpg
Bron: Marjon Gemmeke
Armando, Zwart water, 1964 
paint-it-black---armando.jpg

Unheimlich

Geïnspireerd door de nachtelijke grachten van de Prins Hendrikkade in Amsterdam, maakte Armando in 1964 de installatie Zwart water. Een bassin gevuld met water in een verduisterde ruimte. Slechts een enkel spotje verlicht de achterste muur. Het water, zwart als inkt, licht roerloos stil, de diepte van het bassin laat zich onmogelijk raden. Het is een onheilspellende setting, alsof je in een thriller bent beland. Een unheimlich gevoel bekruipt je. En volgens Armando zit nou juist daar de schoonheid van het werk in. 

paint-it-black---kistjes.jpg
Bron: Cary Markerink
Louise Nevelson, Sky Cathedral III, 1959
paint-it-black---kistjes.jpg

Krachtig geheel

Voor Louise Nevelson staat zwart voor 'edel' en straalt het status en evenwichtigheid uit. Voor haar Sky Cathedral III stapelde ze kratjes gevuld met op straat gevonden spullen op elkaar en verfde dit volledig zwart. Voor Nevelson is dit een manier om alles in het werk met elkaar te verbinden. Alle losse onderdelen worden een krachtig geheel. 

Deel dit artikel