Een ei hoort erbij. En niet alleen bij de paasbrunch, maar ook in de kunst! Het staat symbool voor de baarmoeder, vruchtbaarheid, geboorte, hoop en het nieuwe leven. Appeltje eitje voor onder andere Salvador Dalí, Tjalf Sparnaay en Constantin Brancusi.

Dalí’s obsessie met eieren 

Salvador Dalí was als kind gefascineerd door eten. Hij zou destijds graag kok willen worden. Als kunstenaar bracht hij een eigen kookboek (Dalí: Les Diners de Gala) uit met meer dan honderd recepten. 

Het ei is een favoriet thema in de kunst van Dalí. Hij gebruikt het voor prenatale beelden, het universum van de baarmoeder, als symbool van hoop en liefde en vanwege de vereniging van de harde buitenkant en zachte binnenkant.

Als je dit eenmaal weet zie je het ei opvallend vaak opduiken in zijn schilderijen en natuurlijk op het Dalí Theatre-Museum in zijn geboortestad Figueres, Catalonië (Spanje). 

De signature dish van Tjalf Sparnaay

De hyperrealistische schilderijen van Tjalf Sparnaay zijn om te watertanden. Met zijn hedendaagse stillevens treedt hij in de voetsporen van de stillevenschilders uit de zeventiende eeuw. 

Zijn meest iconische onderwerp is het gebakken ei. Zijn eerste ei schilderde hij al in 1997. 'Toen had ik geen flauw idee dat het onderwerp zo ongeveer het icoon van mijn carrière zou worden. Ik had gewoon iets geschilderd dat in me opkwam, meer niet.', schrijft hij op zijn LinkedIn-pagina.

Tjalf Sparnaay ei.jpg
Tjalf Sparnaay - Iconic Egg (2018) 
Tjalf Sparnaay ei.jpg

Kleurrijk Pasen met Jeff Koons

De Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons creëerde dit mega paasei met grote strik. Het weegt wel tweeduizend kilo. Koons maakte in totaal tien eieren. De ene helft heeft een gladde buitenkant, de zogenoemde 'Smooth Eggs', de andere helft heeft een kreukelige wikkel, de 'Baroque Eggs'.  En dat heeft Koons geen windeieren gelegd: de eieren zijn inmiddels vele miljoenen euro's waard.

Koons ei.jpg
Jeff Koons - Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta) (1994-2008) in 2012 in Museum Boijmans Van Beuningen
Koons ei.jpg

Het ei-monster van Jheronimus Bosch

Op de werken van Jheronimus Bosch zijn als je goed zoekt verschillende eieren en ei-vormen terug te vinden. Het is even een zoekplaatje, maar kijk bijvoorbeeld naar de groep mensen die in het ei schuilen in de ‘Tuin der lusten’ of het ei-monster in ‘Het laatste oordeel’. Dit laatste figuurtje is zo populair dat er beeldjes van bestaan. 

Eitje tik met Constantin Brancusi

Brancusi noemt zijn ei 'Le commencement du monde', wat 'Het begin van de wereld' betekent. Dit asymmetrische ei stelt volgens hem de volmaakte schoonheid voor. Veel van zijn werken worden gedefinieerd door eenvoud en abstractie. Hij wil doordringen tot de kern: ‘Als je de werkelijke betekenis van dingen benadert, bereik je de eenvoud ondanks jezelf.’

Het ei van Brancusi.jpg
Constantin Brancusi - Le commencement du monde (1924) Kröller-Müller Museum
Het ei van Brancusi.jpg

Deel dit artikel