In de tijd rondom Pasen en Goede Vrijdag staat de legendarische barokcomponist componist Johann Sebastian Bach volop in de belangstelling. Het thema van zijn passies is droevig, maar een droevige Bach is misschien wel de allermooiste Bach. Niet iedereen heeft tijd om een Matteüs of Johannes te beluisteren in een concertzaal, dus selecteerden wij alvast de mooiste passieconcerten en andere prachtige Bach uit ons archief.

Passie

Een passie is een muziekstuk met als onderwerp het lijden en sterven van Jezus Christus, zoals dat in de Bijbel beschreven staat. In de Johannespassie en de Matteüspassie van Bach bezingt een Evangelist, vaak een tenor, dit verhaal. Verschillende solisten vertolken de belangrijkste rollen, zoals die van Jezus en Maria. Op verschillende momenten, zoals voor de opening van het stuk, componeerde Bach grote koorwerken. Ook zijn er een groot aantal Lutherse kerkgezangen (koralen) in de muziek verwerkt, oorspronkelijk met als doel de gemeente te laten participeren.

De Johannespassie door het Orkest van de 18e eeuw o.l.v. Daniel Reuss, opgenomen in de Vrijdag van Vredenburg:

 

Bach

‘Vader van de klassieke muziek’ Johann Sebastian Bach schreef de omvangrijke passies in zijn tijd als Cantor in Leipzig. De componist was aangenomen om in de belangrijkste kerken de wekelijkse dienst van muziek te voorzien. Een enorme klus, en Bach - een echte vakman - schreef maar liefst drie jaargangen met nieuwe cantates om de preken te ondersteunen. Hij wist oneindig veel melodieën en verrassende harmonieën te bedenken en kon als geen ander omgaan met het beperkte aantal zangers en instrumenten dat hij tot zijn beschikking had. Maar voor bijzondere gelegenheden, zoals Pasen, had Bach extra veel musici en kon hij groots uitpakken.

Het ‘Erbarme Dich’ uit de Matteüspassie uitgevoerd door violiste Lisa Batiashvili en opgedragen aan de slachtoffers van MH17:

 

Meer concerten

In ons archief zijn nog veel meer hoogtepunten van Bach te vinden. Beluister bijvoorbeeld de Hohe Messe (BWV 232) door Capella Amsterdam en Il Gardellino o.l.v. Daniel Reuss of de ontroerende Actus Tragicus (BWV106). 

Deel dit artikel