Je verwacht het misschien niet, maar schilder Piet Mondriaan was een eersteklas womanizer. Een van zijn vele vriendinnetjes heette Agatha Zethraeus. Het Mondriaanhuis in Amersfoort is naar haar op zoek.

Piet Mondriaan (1872) danste graag, hield van gezelschap, van discussies over kunst en.. van mooie vrouwen. Tijdens zijn leven had hij vele aanbidsters, muzikale vriendinnen, danseressen en dames met wie hij nachtelijke wandelingen maakte.

Onder hen was ook de Zweede kunstenares Agatha Zethreaus (1872). Zij was meer dan veertig jaar met Mondriaan bevriend. De twee zagen elkaar, schreven met elkaar en mogelijk is er zelfs enige tijd sprake geweest van een liefdesrelatie.

Zethareus  kreeg een tijdje les van Mondriaan en werkte later veel met hem samen in dorpen als Laren, Hattem en Heeze. Haar werk verkocht aardig goed, ook in het buitenland, maar na haar dood raakte ze al gauw in de vergetelheid.

Dit najaar wil het Mondriaanhuis een tentoonstelling aan Zethraeus wijden. De basis daarvoor zal worden gevormd door de erfenis van de kunstenares waarin zich ongeveer negentig werken bevinden. Deze vormen een goede afspiegeling van haar oeuvre met Zweedse en Hollandse landschappen en Amsterdamse stadsgezichten.

Maar het Mondriaanhuis is op zoek naar meer werk. Het museum denkt dat veel mensen (misschien zelfs zonder het te weten) een echte Zethraeus in huis hebben. Mogelijke bezitters kunnen een bericht sturen naar info[at]mondriaanhuis[dot]nl.

De tentoonstelling 'Agatha Zethraeus - Vriendin, leerling en model van Piet Mondriaan' was te zien in het Mondriaanhuis van 5 oktober 2014 t/m 25 januari 2015.

Deel dit artikel