‘Poëtisch en mysterieus’ oordeelt de jury over de ingezonden cover van Nadja Willems. Hiermee won Willems de MUZE Coverwedstrijd met als thema: onderweg.

Je leven lang ben je onderweg. Onderweg naar inspiratie, naar je werk of onderweg naar het uiteindelijke doel in je leven. Waar gaat jouw reis naartoe? Met die vraag gaan deelnemers aan de MUZE Coverwedstrijd aan de slag. Er komen honderden zeer gevarieerde inzendingen binnen. Van fotografie tot schilderijen en grafische beelden of een mix daarvan. De stijl wisselt van strak en modern tot surrealistisch. Er staan dieren, mensen of collages op afgebeeld. Uiteindelijk kiest de jury het beeld van Nadja Willems. ‘Haar cover is intrigerend en matcht met het thema ‘onderweg’. Een terechte winnaar’, volgens het juryrapport.

Gevoel van vrijheid

Willems: ‘Ik was flabbergasted toen ik hoorde dat ik de winnaar was. Ik vind het leuk dat mijn werk wordt gewaardeerd. ‘Onderweg’ is een mooi breed begrip. Voor mij betekent onderweg zijn: wat komt er op mijn pad? Daardoor laat ik me vervolgens leiden. Ik heb dan ook geen vastomlijnd doel voor ogen met mijn creatieve werk. Waar het heen gaat heeft ook met geluk te maken, zoals het winnen van deze wedstrijd.’ Willems’ coverbeeld bestaat uit drie verschillende dia’s over elkaar heen. Eén van een berglandschap in de VS, een van een auto en een van een vrouw in een Neder- landse straat waar de vlaggen uithangen. ‘Het is een licht, positief beeld, dromerig. De vrouw kijkt naar de toekomst. Ik reis zelf veel in de VS. Dit beeld geeft me een gevoel van vrijheid, alsof ik zo het afgebeelde landschap kan inrijden. Tijdens mijn reizen maak ik al rijdend mijn hoofd leeg. Ik absorbeer het landschap. Doordat ik me losmaak van mijn normale levensritme zie ik andere dingen dan gewoonlijk’.

Avrotros-Muze-cover.jpg
Cover MUZE 
Avrotros-Muze-cover.jpg

Oude dia’s

Nadja Willems is studio- en bruidsfotograaf en maakt daarnaast vrij werk. Haar vrije werk bestaat veelal uit oude dia’s die ze samenvoegt waardoor er een nieuw beeld ontstaat. Ze heeft geen eindresultaat voor ogen of vooropgezet plan, maar bouwt voort op combinaties van beelden die haar intrigeren. ‘Het overkomt me. Als het mij verrast dan kan het anderen ook verbazen als ze het zien’. Voor deze wedstrijd gaat ze, anders dan ze normaal doet, specifiek op zoek naar beelden met het thema ‘onderweg’.

Ze begon met oude dia’s te werken toen haar vader de zijne wilde weggooien. Ze stelt voor ze eerst te bekijken en te digitaliseren. Door een defecte diaviewer schuiven er af en toe meerdere beelden over elkaar. Dat spreekt Willems zo aan dat ze het als werkwijze omarmd. Inmiddels krijgt ze ook oude dia’s van wildvreemden. ‘Die oude beelden gebruik ik om nieuwe werelden en verhalen te maken, maar dan met een vleugje vintage en nostalgie’.

Inspiratie krijgt Willems uit museumbezoek, tijdens het hardlopen of als ze naar willekeurige mensen op straat kijkt. Ook MUZE is een bron van inspiratie. Ze is al jaren kunstlid van AVROTROS. ‘Ik heb meegedaan aan de wedstrijd omdat ik het een mooi visitekaartje vind om op de cover te staan. Het werk heet Onderweg naar inspiratie. Dat is omdat ik me altijd afvraag of er nog iets bij moet of dat het af is zoals het is. Door het winnen van deze wedstrijd heb ik daar antwoord op: ja het is af.’

Dit artikel is afkomstig uit kunstmagazine MUZE.

Deel dit artikel