Samen met Piet Kramer en Michel de Klerk was Joan Melchior van der Mey (1878-1949) zowel een van de grondleggers, als een van de belangrijkste architecten van de Amsterdamse School.

Afbeelding afkomstig van platform Wendingen > Amsterdamse-school.nl.

Jeugd

Van der Mey werd geboren in 1878 in Delfshaven als zoon van een klerk en een naaister. Hij  ging naar school in Amsterdam, waarna hij in 1897 op 19-jarige leeftijd bij het bureau van Eduard Cuypers ging werken. Hier leerde hij zijn collega’s Piet Kramer en Michel de Klerk kennen. In 1906 won Van der Mey de Nederlandse Prix de Rome en in 1908 won hij nog een prijsvraag, waardoor hij steeds bekender werd. 

Het Scheepvaarthuis

In 1912 bundelden zes rederijen hun krachten voor de realisatie van een eigen kantoorgebouw: 'Het Scheepvaarthuis'. Van der Mey werd gevraagd om dit gebouw te ontwerpen. Hij betrok enkele voormalige medewerkers van Eduard Cuypers bij het project, waaronder Michel de Klerk en Piet Kramer. Het gebouw is een duidelijk exponent van de stijl van de Amsterdamse School. Exterieur en interieur werden gelijktijdig en passend bij elkaar ontworpen en zijn daarmee een totaalbeleving. 'Het Scheepvaarthuis' staat op de Prins Hendrikkade en is tegenwoordig in gebruik als hotel.

Architect

Het werk van Van der Mey is typerend voor de Amsterdamse School en velen beschouwen hem als de eerste architect van deze beweging. Waar veel architecten van de Amsterdamse School gebruik maakten van ronde vormen, is het werk van Van der Mey juist te herkennen aan rechte vormen en lijnen. Tot aan zijn dood in 1949 bleef hij de stijl van de Amsterdamse School trouw. Het Scheepvaarthuis is Van der Meys beroemdste werk. Het latere werk van de architect wordt daarentegen als steeds minder vooruitstrevend beschouwd. Dat zijn architectenbureau failliet gaat en de tweede wereldoorlog uitbreekt, helpen niet mee in zijn carrière. Op 24 juni 1949 overlijdt hij.

Deel dit artikel