Architect Michel de Klerk was een van de drie grondleggers van de bouwstijl Amsterdamse School. Samen met Joan Melchior van der Mey en Piet Kramer maakte hij de bouwstijl beroemd.

Jeugd

In 1884 werd Michel de Klerk geboren als 4e kind van een arbeidersgezin uit de Amsterdamse Jodenbuurt. Hij was echter het 25e kind van zijn toen al 78-jarige vader, die twee jaar na zijn geboorte overleed. Veel is er niet over de opleiding van De Klerk bekend, maar vermoedelijk werd hij door Eduard Cuypers - de neef van Pierre Cuypers - in dienst genomen als hulpje op zijn architectenbureau.

Eduard Cuypers

Het verhaal gaat dat Cuypers onder de indruk was van de tekeningen van De Klerk en hem toen een opleiding aanbood op zijn architectenbureau. De Klerk leerde hier zijn collega's Van der Mey en Kramer kennen. Hoewel Cuypers zelf niet de stijl van de Amsterdamse School hanteerde, konden de jongemannen zich hier ontwikkelen en de basis leggen voor de beroemde bouwstijl waarvan zij de drie belangrijkste grondleggers waren. Na zijn werk op het bureau van Cuypers ging De Klerk in dienst als tekenaar bij het bureau van Herman Baanders.

Beroemde gebouwen

In 1911 kreeg De Klerk via Baanders de opdracht om een woningblok aan het Johannes Vermeerplein te ontwerpen. Dit blok, het Hillehuis, was een van de eerste toonaangevende gebouwen die de Amsterdamse School inluidden. Een ander beroemd gebouw van de hand van De Klerk is Museum het Schip in Amsterdam-West. Ook werkte De Klerk mee aan Het Scheepvaarthuis in Amsterdam, waarvoor hij onder andere delen van het interieur ontworpen heeft.

Stijl

De stijl van De Klerk in de bouwkunst kenmerkt zich door een driedimensionale vorm, waaraan geen architectuurregel ten grondslag ligt. Naast architect was hij ook meubelontwerper. Hij heeft onder andere het interieur ontworpen voor Het Scheepvaarthuis in Amsterdam. Binnen de Amsterdamse School beweging werd hij vooral geroemd om zijn gevoel voor vorm.

Deel dit artikel