Samen met Joan Melchior van der Mey en Michel de Klerk was Piet Kramer (1881-1961) zowel één van de grondleggers, als één van de belangrijkste architecten van de Amsterdamse School.

Afbeelding afkomstig van platform Wendingen > Amsterdamse-school.nl.

Jeugd

Pieter Lodewijk Kramer werd geboren in 1881 te Amsterdam, als zoon van een arts. Hij volgde de opleiding tot bouwkundig tekenaar aan de Industrieschool in Amsterdam. Aanvankelijk werkte hij als timmerjongen en in de botenbouw, maar rond 1900 ging hij aan de slag op het bureau van Eduard Cuypers. Hier leerde hij zijn collega’s Michel de Klerk en Joan Melchior van der Mey kennen.

Bruggen

Na ruim 10 jaar gewerkt te hebben op het bureau van Eduard Cuypers verruilde Kramer zijn baan voor een functie bij de afdeling 'Bruggen' bij de Dienst Publieke Werken in Amsterdam. Hier bleef hij zijn hele werkzame leven in dienst en ontwierp hij ruim 500 bruggen, waarvan er uiteindelijk ongeveer 200 zijn gebouwd. Niet alleen bruggen, maar ook bijbehorende brugwachtershuisjes, lantaarns, beeldhouwwerken en kiosken maakten deel uit van zijn ontwerpen. Vaak werkte Kramer hiervoor samen met stadsbeeldhouwer Hildo Krop.

Architect

Naast zijn baan bij de Dienst Publieke Werken ging Kramer ook 'voor zichzelf' als architect aan de slag. Hij werkte onder andere mee aan de bouw van het Scheepvaarthuis, dat onder leiding stond van Van der Mey. Ook het gigantische woningbouwcomplex De Dageraad in Amsterdam-Zuid, bestaande uit 294 woningen en 6 winkels, is van zijn hand. Hij werkte hier samen met De Klerk aan.

Einde van een tijdperk

Het bekendste ontwerp van Kramer is buiten Amsterdam te vinden, namelijk warenhuis De Bijenkorf in Den Haag. Aanvankelijk krijgt De Klerk de opdracht om het pand te ontwerpen, maar omdat die vroegtijdig overlijdt, neemt  Kramer de bouw op zich. Het monumentale pand wordt wel als laatste exponent van de architectuur van de Amsterdamse School gezien.

Deel dit artikel