Dezelfde man, drie heel verschillende portretten. Op 24 april jl. onthulde minister Bussemaker van Cultuur de officiële staatsieportretten van koning Willem-Alexander. Vanaf vandaag kun je ze bekijken (en vergelijken!) in de Kunstzaal van Paleis Het Loo.

De staatsieportretten zijn gemaakt door beeldend kunstenaars Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten. Koning Willem-Alexander heeft voor alle drie apart geposeerd. Daarna hadden de kunstenaars drie maanden de tijd om hun portret te maken.

De portretten zijn heel verschillend geworden. Iris van Dongen (1975) maakte een tekening van pastel, gouache en geperst houtskool. De foto’s die ze daarvoor als basis gebruikte hadden sterk zijlicht, zodat een deel van het gezicht van Willem-Alexander in de schaduw blijft. Rineke Dijkstra (1959) wilde op de foto die ze maakte de ontspannen en de vriendelijke kant van de koning in overeenstemming brengen met de autoriteit die hij in zijn functie uitstraalt. Femmy Otten (1981), ten slotte, koos voor een traditioneel olieverfschilderij waarin ze allerlei (historische) symbolen verwerkte.

De drie kunstenaars kregen begin dit jaar de opdracht om de staatsieportretten te maken. Op basis van een schetsontwerp werden ze gekozen uit twaalf eerder geselecteerde kunstenaars. Het expertcomité dat de keuze heeft gemaakt bestond uit Taco Dibbets (directeur Collecties Rijksmuseum), Wilma Sütö (curator moderne en hedendaagse kunst Stedelijk Museum Schiedam) en Luc Tuymans (beeldend kunstenaar). Voorzitter was Birgit Donker (directeur Mondriaan Fonds).

De tentoonstelling Portret van de Koning is van 29 april t/m 28 september 2014 te zien in Paleis Het Loo. Ook hangen de drie portretten (als reproducties) binnenkort in overheidsgebouwen zoals ministeries, ambassades en rechtszalen.

Deel dit artikel