In Opium TV een portet van de Grande Dame van het Nederlandse chanson: Liesbeth List. Presentator Cornald Maas spreekt met vrienden en collega's, onder wie goede vriend Hans van Willigenburg, muzikant Frank Boeijen, cabaretier Freek de Jonge en dochter Elisah, over Lists leven in en buiten de schijnwerpers.

Deze uitzending wordt zaterdag 28 maart om 17.10 uur uitgezonden op NPO 1. Dit is een herhaling van 14 januari 2012. 

Liesbeth en Shaffy 

Met de gasten bespreekt Cornald de jaren die Liesbeth in het pleeggezin op Vlieland doorbracht nadat haar moeder overleed en hoe haar vader haar op het eiland achterliet. Hans van Willigenburg die al bijna 50 jaar met Liesbeth bevriend is haalt anekdotes op. Hij kan zich nog goed herinneren hoe zijn eerste ontmoeting met Liesbeth List verliep: “Ik was heel zenuwachtig, ik werkte in die tijd voor de platenmaatschappij waar Liesbeth onder contract stond. Liesbeth trad al op met Shaffy en zij waren onbereikbare idolen. Liesbeth was gelukkig heel down to earth en binnen 5 minuten kregen we contact alsof we broer en zus waren.”

blockquote
Liesbeth was gelukkig heel down to earth en binnen 5 minuten kregen we contact alsof we broer en zus waren
Hans van Willigenburg

Het belang van muziek 

Aan bod komen de grote nationale en internationale successen die daar op volgden. Maar ook de periode dat het succes over leek en maar weinig mensen meer haar concerten bezochten. Totdat ze Frank Boeijen tegenkwam die haar weer bij een groot publiek op de kaart zette. Verschillende gasten vertellen over hoe belangrijk muziek was voor List.

Freek de Jonge: “Bij een psycholoog vertel je een keer je verhaal en dat is het. Als je keer op keer een heel persoonlijke tekst zingt dan moet je er elke keer weer doorheen”. Pianist Ton Snijders: “Optreden werkt in zekere zin therapeutisch voor haar, in het applaus aan het einde zit wat ze vroeger heeft gemist.”

blockquote
Ik mocht altijd alles en kreeg altijd alles
Dochter Elisah

De jeugd van Liesbeth List

Met o.a. dochter Elisah spreekt Cornald over de jeugd van Liesbeth List: “Ik mocht altijd alles en kreeg altijd alles. Dat komt denk ik omdat mijn moeder als kind altijd alles heeft moeten doen wat ze vreselijk vond: in het hotel schoonmaken, helpen met koken, zelfs bij drukte haar kamer opgeven” Ook de speciale band die Liesbeth had met haar kleindochter Lilah komt ter sprake: “ Lilah betekent heel veel voor mijn moeder.” Ook worden er fragmenten getoond van Liesbeth als een liefhebbende oma die dol is op haar kleinkind. Ondanks alle tegenslagen die Liesbeth telkens weer tegenkwam, wist ze elke keer weer op te krabbelen en opnieuw het publiek voor zich te winnen. 

Deel dit artikel