Hoe liet een Florentijnse schilder zich inspireren door een Vlaamse reus uit de kunstgeschiedenis? Ontdek het aan de hand van deze prachtige portretten van Piero di Cosimo. 

Piero di Cosimo - Portretten van Giuliano en Francesco da Sangallo

Kunstenaar: Piero di Cosimo
Jaartal: 1482 - 1485
Techniek: Olieverf op houtpaneel
Afmeting: 47.5 x 33.5 cm
Te zien in: Rijksmuseum, Amsterdam

Deze portretten zijn tamelijk bijzonder. De Florentijnse schilder Piero di Cosimo heeft twee afzonderlijk portretten gemaakt die samen een dubbelportret vormen. Dit noem je een diptiek. Piero di Cosimo is een van de eerste Italiaanse schilders die in deze stijl een portret schildert. Portretten in olieverf ontstonden namelijk dichter bij huis, aan de hand van schilders als Jan van Eyck. Het is aannemelijk dat di Cosimo deze portretten heeft gezien en met de olieverftechniek aan de slag is gegaan. Ook de compositie was op dit moment in Italië nog ongebruikelijk. De Italianen schilderde portretten vooral en profil, dus van de zijkant. Giuliano is weergegeven in het zogenaamde driekwart aanzicht.

Portret van een man
Portret van een man, Jan van Eyck, 1433, olieverf op houten paneel, 26
Portret van een man

Aan het werk van Piero di Cosimo zelf is goed te zien dat er geschilderd is met olieverf op houten panelen. Als je goed kijkt zie je ter hoogte van de plint de houtnerf door de verf heen komen. Ook het kleurverschil in de lucht verraadt dit feit. De portretten zijn afzonderlijk van elkaar geschilderd, waardoor het di Cosimo niet lukte om twee keer exact hetzelfde blauw te maken.

Piero di Cosimo
Detail van Portretten van Giuliano en Francesco Giamberti da Sangallo
Piero di Cosimo

Bewonder deze portretten nu in het Rijksmuseum. Wil je meer te weten komen over kunst? MUZE is het ledenmagazine van AVROTROS speciaal voor kunstliefhebbers en het grootste kunstmagazine van Nederland. Iedere editie staat boordevol interessante tentoonstellingen, exposities en de mooiste kunstprogramma's op radio en televisie.

Vraag een gratis MUZE aan

Deel dit artikel