Van 2 juli tot en met 25 september sieren eeuwenoude portretten van Oranje-Nassau de muren van het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Oranje-Nassau

Het Huis Oranje-Nassau is een tak van het Huis Nassau, een oud, uit midden-Duitsland afkomstig adelgeslacht. Het huis speelde een centrale rol in de geschiedenis van Nederland. Al sinds de Nederlandse Opstand in 1568 onder leiding van Willem van Oranje neemt het huis Oranje-Nassau een belangrijke positie in binnen de Nederlandse politiek.

Portretten

Schilderijen van stadhouders, koningen en koninginnen, prinsen en prinsessen sieren deze zomer de muren van het Koninklijk Paleis Amsterdam. Ze vormen het luisterrijke decor van staatsbezoeken en koninklijke ontvangsten. Van ruiter- en staatsieportretten tot familie- en kinderportretten. De schilderijen geven een overzicht van de leden van de Oranje-dynastie door de eeuwen heen. Het zijn geen spontane ‘kiekjes’ maar zorgvuldig uitgedachte voorstellingen vol symboliek. Ze passen in de lange traditie van het vorstenportret. Tot op de dag van vandaag vervullen ze hun oorspronkelijke functie: ze visualiseren en bekrachtigen de maatschappelijke positie en waardigheid van het Huis Oranje-Nassau.

Paleis op de Dam

Het Koninklijk Paleis Amsterdam dient als ontvangstpaleis voor het Koninklijk huis en wordt gebruikt voor tentoonstellingen. Tijdens de tentoonstelling ‘Dynastie – portretten van Oranje-Nassau’ zullen veel eeuwenoude portretten te zien zijn die onderdeel zijn van de permanente inrichting van het Paleis. De tentoonstelling is aangevuld met een bijzondere selectie schilderijen die normaal gesproken hangen op Paleis Huis Ten Bosch, waaronder een levensgroot familieportret uit 1788 van Johan Friedrich August Tischbein en een ‘reeks van schoonheden’ geschilderd door Gerard van Honthorst. Ter gelegenheid van de tentoonstelling zijn deze laatstgenoemde portretten gerestaureerd. Nooit eerder waren zij in deze samenhang in het openbaar te zien.

Deel dit artikel